onsdag den 28. september 2016

Lammekødboller i pære


Jaja, jeg vil gerne indrømme at det lyder mærkeligt. Men det er det faktisk ikke - eller også er det - det smager i al fald godt. Saucen er frugtet, men ikke sød. Kødbollerne smagfulde og der er granatæblekerner og friskhakket koriander drysset over.

Kødboller:
400 gr. lammekød (hakket)
1 løg
1 tsk stødt allehånde
1 fed  hvidløg
1 æg
1 dl rasp
1 dl mælk
3/4 tsk salt
1/2 bundt koriander, hakket fint

Pæresauce:
1 løg
1 grøn pære
1 spsk revet ingefær
1/2 citron (saft + skræl)
3-4 dl fond

olie til stegning, salt og peber

1 granatæble
1/2 bundt koriander, hakket

Begynd med kødbollerne. Hak løget fint, og kom kød, løg, allehånde, presset hvidløg, 1 helt æg, og salt ned i en skål og ælt det godt sammen (hvis du har en røremaskine, så brug den, det bliver farsen bedre af). Tilsæt rasp og mælk, og når det hele er kørt godt sammen, så tilsæt hakket koriander. Lad farsen stå 20-30 minutter inden du steger den.

Lav nu saucen - hak løget og den grønne pære, og steg det i et par minutter til løgene bliver glasagtige. Tilsæt revet ingefær og saften af en halv citron. tilsæt fond og lad saucen koge i ca. 20 minutter. Smag den til med salt og peber og revet citronskræl, tilsæt evt. 1/2 tsk sukker. Blend den, og sæt den til side.

Varm en generøs mængde olie op på en pande og når den er varm steges små valnøddesstore kødboller af lammefarsen. Steg af flere omgange, og sørg for at de bliver pænt brune. inden servering hældes saucen over, og det hele koger sammen i et par minutter. Drys granatæblekerner over og hakket koriander.



Mild og venlig tomatsuppe med oregano

Her er opskriften på en mild og venlig tomatsuppe. Kartoflen (og fløden) giver den en cremet og mild smag og gør suppen knapt så 'tomatet' som en klassisk tomatsuppe.

1 løg
2 store kartofler (eller en bagekartoffen)
1/2 dl frisk oregano (ikke hakket)
2 laurbærblade
1 fed hvidløg
1 ds. hakkede, flåede tomater
4 dl fond
1 dl fløde
olie, salt, peber


Hak løget fint, og skær kartoflerne i små tern (1/2 cm x 1/2 cm). Varm olien op i en gryde og kom kartofler, løg, laurbærblade og frisk oregano ned i. Tilsæt lidt salt og peber, og steg grøntsagerne under jævnlig omrøring i ca. 10 minutter. Tilsæt presset hvidløg, og derefter flået tomat og fond. Lad det hele koge under låg i 20-30 minutter. Fisk laurbærbladene op, og blend suppen let med en stavblender. Tilsæt fløde og smag til  med salt, peber og evt. en smule citronsaft.



lørdag den 17. september 2016

Grønkålssalat med ristet kokos og cashewnødder



Jublen  vil jo næsten ingen ende tage efter det er blevet standsard at man kan få poser med færdigsnittet grønkål. Normalt er jeg ikke meget for færdigsnittede salater og deslige, medmindre det er en akut nødsituation, men grønkål er ret besværligt at gøre i stand. Mindes med gru dengang jeg havde købt en hel økologisk grønkålsstok - den var så stor, at der dårligt kunne være et barn nede i christiania-cyklen samtidig. Der var grønkål over hele køkkenet, og små larver. Det her er en variant af min yndlings grønkålssalat. Cashewnødder og ristede kokosflager har vist aldrig skadet nogen..

1/2 dl æblemost
1 tsk citronsaft
1 æble
1 dl ristede og saltede cashewnødder
1 1/2 dl grove kokosflager
3 spsk. rosiner
1/2 liter fintsnittet grønkål
1 1/2 dl letpisket flødeskum

Rist kokosflagerne på en varm pande - hold øje med det hele tiden og rør rundt, så de ikke bliver sorte. Sæt dem til afkøling. Skræl æblet og skær det i små stykker, vend med æblemost og citronsaft. Kom grønkål ved og rosiner, og vend det hele sammen med letpisket flødeskum - det skal være ret flydende, men dog flødeskum. Drys med cashewnødder og kokosflager.

torsdag den 15. september 2016

Müslibar med chokolade


Havde ved en fejl indkøbt groftvalsede havregryn, og selvom den havregrynsgrumpfende familie tog det ret pænt, så kunne jeg godt se, at det ikke var holdbart at sætte dem på den diæt ret længe. Man skal ikke eksperimentere med andre folks morgenrutiner medmindre man er i besiddelse af en helt særlig dødsforagt. Jeg lavdede derfor en flok müslibarer af havregryn - helt plain. Man kan jo hælde nærmest alt i müslibarer - som f.eks. de her, men her er en nærmest 'nude' version. Med chokolade på, dog. Jeg elsker muscovadosukker og havde tilfældigvis noget i skabet, men farin eller almindeligt sukker kan også sagtens bruges. Muscovadosukker har en fantastisk krydret smag.

20x30 cm form

150 gr. smør
150. gr. muscovadosukker
2 spsk. fast honning
1 tsk. vaniljesukker
1/2 citron (fintrevet skal)
350 gr. groftvalsede havregryn
100. gr mørk chokolade

Smelt smør og sukker sammen med honning, det skal være en helt homogen karamelmasse, uden sukkerkrystaller. Rør i det undervejs. Tilsæt vaniljesukker og fintrevet citronskræl, og kom så havregrynene i. Bland det hele rigtig godt rundt. Beklæd en 20 x 30 form med bagepapir og pres massen fladt ud i formen. Hvis du har en lille latexhandske et sted, så er det nu du skal tage den frem og gøre det med den på - det giver nemlig en god fornemmelse af tykkelsen, uden at du bliver klistret ind i havregryn og karamel. Sæt det i ovenen og bag det ca. 25-30 minutter ved 180 grader (kold ovn) - hold øje med det!

Tag det ud af ovnen og formen og lad det køle af på bagepapiret. Læk en hel plade mørk chokolade over med det samme, og når den er smeltet i løbet af et par minutter, så pensl den ud i et tyndt lag. Når det hele er kølet af, så skær det i passende stykker. Jeg eksperimenterede med at skære den varm - det bliver ikke godt. Den skal være kold. Opbevar i tætsluttende dåse.

fredag den 9. september 2016

Rejer og annanas i rød karry-kokos-sauce

Det her er en mild og fin karryret - du kan selv dosere chilien! Rejer og ananas er en overraskende god kombination. Det bliver bedst med frisk ananas, men dåseannanas går altså også an. Det ser fint ud med halefinnen på rejerne, men det er helvede for børnefamilien når det skal spises, så måske skal du gå efter det praktiske og fjerne dem på forhånd. Jeg gør det hvis jeg har god tid (haha, jeg tror det er sket en gang..). Hvis du synes det er sjovt, så vil jeg anbefale dig at lave din egen karrypasta, det smager helt anderledes end det færdige. Men det færdige går altså også an!

1 dåse kokosmælk 400 ml
1 tsk. rød karrypasta (eller færdigkøbt)
2 spsk. fiskesauce
2 spsk. østerssauce
400 store rejer - f.eks. tigerrejer, pillede
1 skive frisk ananas uden stok, skåret i små stykker (eller en lille dåse uden saft)
1 tsk. sukker
saften af 1 lime
1 spsk tamarind opløst i 1/2 dl vand (kan udelades)
chili efter smag

Varm kokosmælken op, opløs karrypastaen heri, og tilsæt fiskesauce og østerssauce. Lad det koge op, og tilsæt tamarindsaft (hæld det opløste tamarind gennem en fin sigte og kassér frugtkød og kerner), sukker og saften af en limefrugt. Lad det simre i ca 10 minutter. Tilsæt rejerne og lad det koge op, tilsæt herefter annanas og rør rundt. Smag til, og juster eventuelt med salt, sukker, mere lime. Spis straks med jasminris til.

onsdag den 7. september 2016

Æblemazarintærte


Jeg nåede næsten ikke at få taget et billede af den, så var den væk! Det er en tærte med en bagt tærtebund af mørdej, fyldt med mazarinmasse (jeg opdagede et stykke marcipan i fryseren, som jeg tænkte ville være perfekt til æbler), og med en generøs mængde af æblebåde i. Opskriften på mørdejen har jeg næsten tyvstjålet og kun justeret en smule på, og det er siger og skriver, den ENESTE mørdej jeg nogensinde har lavet, som ikke forvandler mig til et psykotisk uhyre når jeg står i køkkenet og bakser med dej over det hele. Den virker bare - hver gang. Opskriften er til to bunde, jeg fryser den ene, så er der lynhurtigt klar til en tærte en anden god gang.

28 cm. tærteform med løs bund

Mørdej:
250 gr. smør
150 gr. rørsukker
1/4 tsk salt
60 gr. blendede mandler (med skal og det hele)
2 æg
1 spsk. vaniljesukker
480 gr. hvedemel

Fyld:
200 gr marcipan
200 gr. sukker
200 gr. smør
2 æg
30 gr. hvedemel

4-8 æbler, alt efter størrelse

Begynd med mørdejen: Rør sukker, smør, salt og mandler grundigt sammen, tilsæt æg. Nu skal hvedemelet i, og så skal det kun lige akkurart røres sammen så det danner en klump. Hvis du rører for meget i dejen når der er mel i, så mister den sin sprødhed og bliver sej i stedet. Del portionen i to og rul dejen ud mellem to stykker bagepapir i ca 2-3 mm tykkelse, så det passer til din tærteform, og sæt dejen på køl i mindst en time. - Den anden halvdel af dejen, som du ikke skal bruge, kan komme direkte i fryseren, udrullet mellem to stykker bagepapir.

Tag dejen ud, og læg den i en smurt tærteform, tryk den godt fast og prik den grundigt med en gaffel. Bag bunden i en 180 grader forvarmet ovn (varmluft) i ca. 20 minutter. Tag den ud.

Til mazarinfyldet røres alle ingredienserne godt sammen. Kom fyldet i den bagte tærtebund, og fordel æblerne - uden kærnehus selvfølgelig, skåret i tynde skiver over. Bag det hele i ca. 20 minutter i 180 grader varmluft.


mandag den 5. september 2016

Thebirkes med grove havregryn og remonce

Disse thebirkes med havregryn lægger sig lige lunt i mellem thebirkes og grovbirkes. Der er hvidt mel og grove havregryn i dejen, remonce i, og så er de drysset med birkes. De tager sin tid at lave, dejen skal ind og ud af køleskabet mange gange og den skal have tid til at køle helt ned ind i mellem.

12-15 stk.

Thebirkes:
2 1/2 dl koldt vand
25 gr. gær
10 gr. sukker
10 gr. salt
1 æg
ca. 350 gr. hvedemel
100 gr. grove havregryn (eller andre flager)
250 gr koldt smør til at rulle med
50 gr. mørke birkes

Remonce:
100 gr. smør
100 gr. sukker

Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt, sukker og æg, og derefdter hvedemelet og de grove havregryn. Rør det godt sammen til en ret fast dej. Pak dejen ind, og læg den på køl i en halv time.

Tag smørret ud af køleskabet og bank det ud til en firkant på ca 15 x 15 cm. Tag dejen ud, og rul den ud til en firkant på ca 30 x 30 cm. Læg smørret på dejen, og fold den helt ind over, så smørret er helt dækket. Rul det ud til et rektangel på ca 1/2 cm tykkelse. Fold de to ender ind mod midten, og fold hele dejen sammen, så du har fire lag. Sæt på køl i en halv time. Gentag: Tag dejen ud, og rul den ud til et rektangel, den skal være ca. 1/2 cm høj. Fold fra kanten 1/4 ind til midten fra højre og venstre, og fold den til sidst sammen. Kom dejen på køl i en halv time. Gentag endnu en gang, og sæt dejen på køl i en halv time.

Rør remonce af smør og sukker - hvis smørret er koldt, så riv det på et groft rivejern, og bland det godt sammen. Det skal være smørbart.

Rul dejen ud i et rektangel igen i ca 1/2 cms tykkelse. Smør remonce langs den lange side og ca. 1/3 på. Fold dejen sammen omkring remoncen, og fold det hele sammen igen - lidt ligesom hvis du skulle lave en slags løs roulade. Du må endelige ikke rulle . Læg dejstykket med sammenføjningen nedad, og skær den ud til 12-15 stykker. Lad dem hæve til dobbelt størrelse, pensl dem med vand og drys med birkes. Bages i 20 minutter ved 220 grader.

Hvis du ikke spiser det hele på en gang, så kan du fryse dem og varme dem i ovnen. Det er en perfekt lille venlig ting at have på bordet til brunch eller søndagsmorgenmad.