Her er en af uendelige versioner over temaet 'kylling', nemlig kylling som i toscana, stegt og simret mør i tomat, oliven og peberfrugt. Serveres med pasta - eller brød, hvis man er til det. Det er utrolig godt. Invester i nogle ordentlige oliven, f.eks. kalmata, også selvom de har sten i - det er møgirriterende når man skal spise dem, men det smager så meget bedre. Jeg har stærke holdninger til min kylling - den skal være økologisk eller frilands-agtig og have haft et liv, vi kan være bekendt. Det gør så at vi spiser utrolig lidt kylling per person, fordi det sjovt nok er vældig dyrt at gå op i dyrevelfærd.
4 kyllingelår med overlår
1 løg
3 kviste timian
2 fed hvidløg
250 gr. markchampignon
2 spsk æblecidereddike
1 dl hvidvin
1 dåse flåede tomater
1 generøs håndfuld oliven med smag og sten
1/2 citron (saften af)
salt, peber, olivenolie til stegning
1 peberfrugt (gul, rød eller orange)
Server pasta og friskrevet ost til.
Tænd ovnen på 200 grader. Del kyllingelårene i overlår og underlår, og brun dem gyldne på en ret varm pande. Tag dem fra og læg dem i et ovnfastfad, gerne et med låg. Hak løget fint, og steg løg, timian, hvidløg og markchampignon skåret i kvarte gyldne. Tilsæt æblecidereddiken og lad det koge væk, kom hvidvin på og lad det koge næsten væk. Tilsæt så flået tomat, oliven og citronsaft, smag til, men husk, at olivene også salter lidt. Hæld det over kyllingelårene og læg låg eller sølvfolie over. Bag det i ovnen i 40-45 minutter ved 200 grader til kyllingen er mør. Tag fadet ud af ovnen, rens peberfrugten i meget tynde skiver, evt. med et mandolinjern. Vend peberfrugterne i saucen, læg låg på og lad det stå 5 minutter før du serverer med pasta og friskrevet parmesan til. Og et glas hvidvin hører sig til!
Jeg elsker at lave mad. Og spise det. Det er vigtigt for mig at spise varieret (det er også meget sjovere) og at der står henholdsvis fiske- og vegetarretter på bordet mindst en gang om ugen. Jeg laver lige gerne indisk, thailandsk, vietnamesisk, italiensk, græsk og arabisk mad, og jeg kan godt lide at lave 'tema-uger' og fordybe mig i et køkken i en periode. Her er mine bedste opskrifter! Hvis der ikke er angivet andet, er opskrifterne til 4/5 personer – MED tilbehør.
onsdag den 24. maj 2017
mandag den 22. maj 2017
Citronpasta med skaldyrssauce
Hjemmelavet pasta med citronskræl - fint akompagneret af en skaldyrssauce med krebsehaler, tomat og hvidvin. Pastaudrulning er i øvrigt en glimrende - underkendt! - motionsform. Hvis du ikke orker at lave pasta, så køb den færdig. Portionen her mættede 6 - heraf to voksne og en teenager. Pastaen er meget mættende på grund af den store mængde af æg.
300 gr. durummel
450 gr. hvedemel
1 tsk. salt
3 hele æg
6 æggeblommer
2 citroner - fintrevet skræl
(evt. 1/2-1 dl vand)
(durummel til udrulning)
25 gr. smør til den færdige pasta
Skaldyrssauce:
4 bananskalotteløg
2 kviste timian - kun de små blade
2 spsk æblecidereddike
1/2 dl hvidvin
1/4 l. piskefløde
2 spsk. tomatpure
200 gr. krebsehaler
salt, peber, citronsaft, lidt smør til stegning
Friskrevet parmesan
Citronpasta
Ælt det hele sammen til en fast dej, som stort set ikke må klistre. Citronskrællen skal være meget, meget fintrevet. Det kommer an på hvor store dine æg er, hvor meget vand du skal bruge, kom lidt vand i ad gangen. Når dejen er samlet, så film den, og læg den på køl i mindst 20 minutter.
Tag dejen ud, og del den i tre eller fire dele, så det bliver håndterbart. Rul hver del ud så tyndt du orker (ca 2 mm) (hvis du har en pastamaskine kan du selvfølgelig også bruge den) - husk, at når du koger pastaen, så hæver den, så den færdige pasta bliver både tykkere og bredere end den rå dej. Rul dejen løst sammen fra den brede ende, ligesom hvis du ville lave en roulade. Skær 'skiver' af rouladen med en skarp kniv, ca. 3 mm brede. Rul hver 'skive' ud, så du får en lang pastastrimmel, også kendt som fettucine blandt venner. Læg de færdige pastastrimler på et viskestykke. Når du har brugt al dejen, så sæt 3-4 liter vand til at koge, tilsæt en generøs theskefuld salt og lidt olivenolie, og kog pastaen i spilkogende vand i et par minutter til den er mør - smag på den. Hæld vandet fra, kom et stykke smør i gryden og vend pastaen rundt heri, så den ikke klistrer sammen. Kog pastaen i sidste øjeblik inden du skal spise.
Skaldyrssauce
Hak skalotteløgene fint og steg dem sammen med timianbladene og lidt salt og peber ved mediumvarme til de bliver glasagtige og gyldne. Tilsæt æblecidereddiken og lad den koge væk, tilsæt derefter hvidvinen og lad det koge næsten væk. Kom så piskefløde på og tomatpure, og smag til med salt, peber og evt. en smule citronsaft. Blend saucen med en stavblender til en jævn konsistens. Lige inden servering vendes krebsehalerne i og varmes op i saucen i et par minutter. De må endelig ikke koge eller ligge længe, så bliver de gummiagtige.
lørdag den 20. maj 2017
Oksekødsboller med parmessan og rød pestosauce til
Jeg har taget en uge med italiensk tema (kors, hvor bliver man træt af al det pasta!) men ikke destomindre er her en variant af børnefamilieyndlingskombinationen - pasta og hakket kød. Fine små oksekødboller med parmessan og løg, cremet sauce af rød pesto og så pasta til.
Rød pesto - med tomat og græskarkerner
200 gr. semidried tomater
100 gr. græskarkerner
3 spsk. olie
vand
salt
Kødboller:
500 gr. hakket oksekød
1 stort skalotteløg eller et lille alm. løg
2 tsk. Worchestersauce
25 gr. friskrevet parmesan
1 æg
1/2 tsk. salt
olivenolie til stegning
Pasta
Rød pesto:
Blend tomater, græskarkerner med olie, vand og smag til med salt. Kom kun så meget vand i, at konsistensen er som en tyk grød. Eller altså som pesto.
Kødboller:
Bland hakket kød med fintrevet løg,Worchestersauce og revet parmesan, æg og salt og rør det til en lind fars. Lad farsen hvile i 20 minutter og form så kødboller på størrelse med store valnødder og steg dem ved god varme til de er brune over det hele. Tilsæt ca. 1 dl tomatpesto til kødbollerne og lidt kogevand fra pastaen, til en passende konsistens.
Bland den nykogte pasta med kødboller og tomatpesto-saucen og vend det godt rundt. Server med friskrevet parmesan.
torsdag den 18. maj 2017
Fennikelsalat med granatæblekerner og ristede mandler
Jeg er forholdsvist begejstret for fennikel. De lidt syrlige granatæblekerne (dvs. vælg den mørke udgave af granatæblet) klæder den lakridssmagende grøntsag godt, og ristede mandelsplitter fuldender det hele.
1 stor fennikel
1 mellemstort granatæble
1/2 dl mandler, smuttede og skåret i splitter (eller færdige mandelsplitter)
1/2 dl æblejuice af god kvalitet
1 tsk. æblecidereddike
salt, peber
Rist mandelsplitterne på en varm pande til de er gyldne, og sæt dem til side. Skær fenniklen i tynde skiver fra bunden, gerne på et mandolinjern, hvis du har sådan et, ellers er det bare frem med husets skarpeste kniv (haha) og skære det i så tynde skriver så muligt. Skær granatæblet over og pil kernerne ud - hvis du har lyst, kan du se alle mulige snedige måder man kan gøre det på på youtube - jeg er for utålmodig til al den snedighed. Bland æblejuice, æbleciddereddike, salt og peber godt, og vend fenniklen ned i. Drys med granatæblekernerne.
tirsdag den 16. maj 2017
Bagt rabarber med lime og limeskum
Bagt rabarber:
1 bundt rabarber
1 lime, usprøjtet
1 1/2 dl rørsukker (alt efter smag)
Limeskum:
1/4 liter flødefraiche 30 %
ca. 4 spsk. flormelis med top
1 lime, usprøjtet
Vask rabarberne, og trim de nederste ender - skær bladene af, hvis de ikke er af. Skær dem i ca. 1 1/2 cm lange stykker og vend dem med rørsukkeret og meget fintrevet skal af lime - pas på, at du ikke får det hvide med, det er bittert. Kom i et ovnfast fad og dæk med staniol, og bag 30-40 minutter i en 180 grader varm ovn, tjek undervejs, de skal være møre men ikke splattede, og alt efter sort, er tilberedningstiden forskellig. Lad dem køle helt af.
Pisk flødefraichen op til et blødt skum - det tager et stykke tid, og rør til sidst flormelis og meget fintrevet limeskræl i. Servér
Abonner på:
Opslag (Atom)