torsdag den 3. november 2016

Fiskefrikadeller med lime, citrongræs og chili (glutenfri) & mild jordnøddesauce


Når ens primære fiskeindtag i årevis består af laks og fiskefrikadeller, så bliver man nødt til at være lidt kreativ en gang i mellem. Her er en anden asiatisk version, denne gang en blid og fin en med en god smag af citrongræs og limeskræl. Jeg lavede en venlig jordnøddesauce til, og det var et hit, (selvom der gik et par minutter hvor familien skreg på remoulade. SÅ så de lyset. Nogle gange ved folk ikke hvad der er godt!) Hvis du har lyst kan du lave risnudelsalat til, det er MEGET godt!

Fiskefrikadeller
450 gr. torskefiletter
2 æg
1 1/2 dl mælk
4 spsk kartoffelmel med top
1/2 tsk salt
1/2-1 rød chili
1 stor stilk citrongræs
1 spsk. fish sauce
1 lime
Olie til stegning

Jordnøddesauce
1 stilk citrongræs
2 skalotteløg
1 1/2 dl peanutbutter (eller saltede jordnødder, hvis du ikke har peanutbutter)¨
1 dåse (400 ml) kokosmælk
2 spsk. soyasauce
2 spsk. ketjap manis (sød soya, hvis du ikke har det, så 1 spsk soya og 1/2 spsk flydende honning)
1 lime
1 spsk. fish sauce
1 spsk. østerssauce
olie til stegning - gerne sesamolie

Fiskefrikadeller: Der er sket den katastrofe at min kødhakker er gået i stykker. Og min blender. Hvis du ikke står i den beklagelige situation, så hak fisken to gange i kødhakkeren. Jeg hakkede den, og stavblendede den til en halvgrovmasse sammen med æg og mælk. Så kom den op i røreskålen og blev rørt grundigt med salt og kartoffelmel - det er en ret flydende fars. Hak chilien fint - smag på den, så du ikke bliver overrasket over hvor stærk den er. Skær det øverste (grønne) træede af citrongræsset, og hak resten meget, meget fint. Riv skallen af limefrugten meget, meget fint, og pas på at du ikke får det hvide med ned i. Rør det hele godt sammen og lad farsen hvile i en halv times tid - hvis du ikke har 30 grader i køkkenet, så kan du bare lade den stå fremme. Farsen er meget blød, men det bliver fint når du steger fiskefrikadellerne. Varm olien op på en pande og form fiskefrikadellerne med en ske. Pas på med ikke at vende dem for mange gange, lad dem få en god skorpe inden. Steg dem til de er gennemstegte, og pas på at varmen ikke er for høj så de brænder på.

Jordnøddesauce: Skær det øverste træede grønne stykke af citrongræsset og hak resten meget fint, hak også skalotteløgene (eller et halvt almindeligt, hvis du ikke har skalotteløg). Steg begge dele gyldne i olien i et pr minutter, og tilsæt så peanutbutter eller de saltede jordnødder. Bland det godt sammen og kom resten af ingredienserne i - undtagen så limen, der skal du nøjes med at presse saften ud og komme den i. Nu skal du være over det som en høg, for det brænder nemt på. Rør i det hele tiden til det er blandet til en homogen masse, og lad det småboble under omrøring i et par minutter. Hvis du har brugt hele peanuts, så stavblend saucen til en mellemfin konsistens, og hvis du har små børn så stavblend det uanset, så der ikke er forræderiske små stykker af citrongræs og løg i saucen. Smag til med sukker, limesaft og måske mere soya.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar