mandag den 31. oktober 2016

Koldhævet surdejsbrød med spelt og rug


Jeg er egentlig ikke den store tilhænger af speltmel - ikke fordi det ikke smager godt, men fordi det er lidt besværligt at bage med. Hvis man rører dejen for meget, så 'skiller' den og den hæver ikke særlig meget op. Her er kun en smule speltmel i, og lidt rug. Det giver et saftigt og velsmagende brød med lang holdbarhed. Surdejen og langtidshævningen (24 timer i køleskabet) giver en 'dyb' smag. Jeg har bagt dem i en gryde - og det kan jeg næsten ikke anbefale nok, hvis man kan lide brød med en fin sprød skorpe og luftig krumme.

6 1/2 dl vand
10 gr. gær
25 gr. salt
1 1/2 dl surdej
900 - 1000 gr. hvedemel
200 gr. groft speltmel
50 gr. rugmel

Gør gæren og surdejen ud i vandet og tilsæt salt og melet - hold lidt af hvedemelet tilbage. Kør dejen skær på ca. 6 minutter. Kom den i en stor skål smurt med olivenolie - husk at der skal være plads til at dejen kan hæve, film den tæt og sæt den i køleskabet. Lad den stå i 24 timer.

Tag dejen ud, del den i to lige store dele, og fold hver del ind over hinanden indtil du ikke kan mere uden modstand så du får et rundt brød. Læg hvert brød i en smurt skål og lad brødene hæve 2-3 timer ved stuetemperatur til de er hævet tydeligt op. Varm ovnen med en støbejernsgryde eller en solid jerngryde op til 250 grader - mindst en halv time. Kom det ene brød i gryden og læg låg på, bag det i 25 minutter. Tag brødet ud af gryden og læg det på bagepladen, og kom det andet brød i gryden (læg låg på). Reducer temperaturen til 235 grader og bag yderligere 15-20 minutter. Tag det første brød (det uden gryde) ud og lad det køle af på en rist, og bag det andet brød i 20-25 minutter til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar