søndag den 20. marts 2016

Nyfortolkning af Københavnerstang - vanilje & ananas


Jeg har altid elsket københavnerstænger, lynstænger og hvad de ellers kaldes - vaniljeis dækket med ananassorbet. Her er en hjemmelavet udgave - vaniljeis lagt i lag med ananassorbet, toppet med 'syltet' ananas. Det smager vildt godt, men man skal lige abstrahere fra at hjemmelavet ananassorbet ikke er hysterisk gul som den 'rigtige' udgave. Hvis man ikke vil stå og fumle så meget med det, så kan man også komme vaniljeisen i en stor bøtte, og fordele sorbeten ned i i striber og fryse det hele. Når man laver desserter med flere forskellige varianter af det samme - f.eks, ananas, så kan det nemt komme til at smage ret ens. Derfor gør jeg altid en dyd ud af at smage det forskelligt til - her er den syltede ananas smagt til med frisk mynte og vanilje mens sorbeten er mere neutral. Jeg brugte en mellemstor ananas til det hele.

Ananassorbet
2 dl rørsukker
2 dl vand
300 gr. frisk ananas
1/2 citron
1 tom vaniljestang

Syltet ananas
1 dl rørsukker
1 dl vand
2 tomme vanilijestænger
3 spsk. mynteblade
200 gr. frisk ananas

Vaniljeis
1/2 liter piskefløde
4 æggeblommer
6 spsk. rørsukker
1 stang vanilje

Ananassorbet: Kog sukkerlagen af sukker og vand, vaniljestangen og saften af en citron. Selvom ananas er ret syrlig i sig selv, så er det vigtigt at balancere smagen med citron. Det giver noget mere 'dybde'. Kog lagen godt igennem til al sukkeret et opløst, og sæt den til side. Skræl ananassen og vej ca. 300 gr af - det må gerne være med stok (den inderste lidt hårde kerne af ananasen) også. Skær det i mindre stykker og kom det i en blender sammen med sukkerlagen. Blend til en helt fin mos - du skal blende i et par minutter. Kør mosen igennem en sigte, for at få de små fibre fra især stokken væk, de er ikke så rare at tykke på. Lad det køle helt af og kør det gennem ismaskinen, eller frys i en boks under jævnlig omrøring.

Syltet ananas: Kog en sukkerlage af sukker og vand og tomme vaniljestænger til sukkeret er helt opløst. Kom mynteblade (brug frosne eller friske) ned i, og lad lagen trække 5 minutter mens den småbobler. Skær ananas i små mundrette stykker. Si den varme lage ned over ananasen, og giv det et kort opkog. Lad det køle af og blive helt koldt i køleskabet inden du serverer.

Vaniljeis: Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud i en spsk. sukker. Sørg for at de er skilt fint ad. Kom hele molevitten i en røreskål og pisk til det har en konsistens som flødeskum. Frys, enten på ismaskine hvis du har travlt, eller i en skål. Frysetiden afhænger af din fryser, men efter en 4-6 timer bør den være frosset til en fin parfait.

Anretning: Tag sporbet og is ud af fryseren så det er til at arbejde med - det bedste er at gøre det inden det er frosset helt hårdt. Find serveringsglassene frem, og læg et lag sorbet i bunden. Fyld op med vaniljeis, og sørg for at der ikke er lufthuller. Læg et lag ananassorbet øverst, og lad sæt det på frost i en halv times tid (eller længere, hvis det er meget blød is). Inden servering topper du med den syltede ananas øverst.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar