Jeg elsker at lave mad. Og spise det. Det er vigtigt for mig at spise varieret (det er også meget sjovere) og at der står henholdsvis fiske- og vegetarretter på bordet mindst en gang om ugen. Jeg laver lige gerne indisk, thailandsk, vietnamesisk, italiensk, græsk og arabisk mad, og jeg kan godt lide at lave 'tema-uger' og fordybe mig i et køkken i en periode. Her er mine bedste opskrifter! Hvis der ikke er angivet andet, er opskrifterne til 4/5 personer – MED tilbehør.
mandag den 20. juli 2015
Chili con carne
Chili con carne er en fin ret, som ofte kommer på bordet herhjemme. Gerne ledsaget af noget godt brød, f.eks. focaccia, selvom jeg er sikker på, at enhver mexicaner med respekt for sig selv ville tsk'e den kombination. Jeg koger en stor portion bønner når jeg er i gang - altså en hel pose, og fryser halvdelen ned. Så er der hurtige bønner til en anden god gang, eller til en gang kidneybønnehummus. Bønner man selv bløder ud og koger smager bedre - og er mere faste i det, en de mærkelige skabninger der fås på dåse. Men hvis du kan lide dåsebønnerne - så brug endelig dem. Vi skal jo ikke være religiøse.
200 gr. kidneybønner (udblødes dagen før i vand der dækker rigeligt)
2 løg
1 fed hvidløg
1 finthakket rød chili + mere efter smag
2 laurbærblade
1 tsk. kommen
1 tsk. spidskommen
3-4 stjerneanis
1 tsk. salt + friskkværnet peber
500 gr. hakket oksekød
Olivenolie til stegning
2 dåser hakkede tomater
1 lille dåse koncentreret tomatpure
2 spsk. hvid balsamico
Kasser bønnernes udblødningsvand og sæt dem over i frisk vand med en generøs tsk salt i. Lad dem koge i 40-60 minutter til de er møre, men ikke kogt i smadder.
Hak løgene fint, steg dem i olie sammen med salt og peber, og tilsæt hvidløg, laurbærblade, chili, de to slags kommen og hel stjerneanis når løgene har stegt i et par minutter. Skru op for varmen, og kom kødet i - rør rundt hele tiden. Når det er brunet helt, så tilsæt tomater og koncentreret tomatpure. Kom låg på, og lad det koge i mindst en halv time. Smag det nu til med hvid balsamico, chili og salt/peber - måske skal der også en lille skefuld honning eller en tsk. sukker i for at lave en perfekt balance? Kom de kogte kidneybønner ned i, og varm igennem.
Server med iskold creme fraiche 18 % og focaccia. Og et lille glas vino tinto.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar