Tomatrisotto er bestemt lige så dejligt som citronrisotto, risotto med svampe, eller en fin lille forårsrisotto med nybælgede ærter og fine små tern af gulerod og hakkede krydderurter. Risotto kræver tid og kærlighed for at blive godt, men du kan lave en lidt hurtigere version ved at bruge tomatjuice i stedet - men smag den til med salt, peber, æbleciddereddike, citron og lidt sukker inden du begynder.
Tomatvæde
1 kg tomater
3-4 skalotteløg (almindelige kan også bruges)
1 fed hvidløg
1 tsk salt
1/2 tsk friskkværnet peber
1/2 dl æblecidereddike
1 dl æblemost
En stor kvist frisk rosmarin eller basilikum/oregano (hvis du ikke har friske krydderurter, så udelad)
salt, peber, honning og evt. citron.
Risotto
25 gr. smør
350 gr. risottoris
1 glas noilly prat eller hvidvin
1 liter tomatvæde (se ovenfor) - suppler op med kogende vand, hvis der ikke er nok
50 gr. revet grana padamo
25 gr. smør
friskkværnet peber
Tomatvæde: Begynd med at lave tomatvæden: kom alle ingredienserne i en gryde (løgene skal være skrællede, og hvidløgsfeddet pillet). Kog under låg i 20 minutter. Hæld det gennem en sigte - du må gerne trykke væden ud, men du skal ikke mose tomaterne igennem. Resultatet skal være en tynd tomat'suppe', ellers brænder det på når du laver risottoen. Det der bliver til overs i sigten kan du blende til en tyk tomatsauce som du kan bruge i ratatoullie, eller fryse ned og plumpe i gryden i stedet for dåsetomater en anden god gang. Der skal være caSmag til med salt, peber, honning eller sukker og evt. lidt citronsaft. Der skal være ca. 1 liter, fortynd evt. med vand. Sæt til side
Risotto: Skær løget eller løgene i små fine tern, og steg dem i smør til de er glasagtige - de må ikke tage farve. Kom riskornene ned i, og vend det hele godt rundt. Skru op for varmen og tilsæt et glas noilly prat eller hvidvin (jeg synes ikke det gør den store forskel for smagen; brug det du har), og lad det koge helt væk. Tilsæt nu tomatvæden slev-for-slev og rør i risottoen HELE tiden, det brænder meget nemt på, så den bliver cremet. Hver gang risene har absorberet væden, så tilsæt noget mere. Smag på risene efter 20 minutter, og se om de er møre. Ellers forsæt med væden - hvis du har brugt det op, så tilsæt lidt kogende vand. Når risene er akkurat møre, så tag gryden af varmen, rør smør og revet ost i. Server straks - med friskkværnet peber på toppen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar