onsdag den 8. juni 2016

EnchiladasHvis canneloni er en fandens besværlig måde at lave lasagne på, så er enchiladas en ditto besværlig måde at lave tortillas på. Det er tortillas, altså flade, bløde hvedebrød, smurt med tomatsauce, og rullet sammen om kød, majskerner og kogte bønner - og en generøs mængde revet cheddar, lagt i fad og toppet med tomatsauce og revet cheddar. Men altså, det smager bare helt utrolig godt. Jeg var nærmest begejstret. Jeg gav mig i kast med det en almindelig hverdagsaften, og det er lige ambitiøst nok, når man samtidig skal håndtere et par børn, heraf en tumling siddende på køkkenbordet (der var meget mel. Og nogen måtte skifte tøj. Og det var ikke tumlingen!). Men det var det hele værd. Jeg bagte mine tortillas selv, fordi jeg synes de færdiglavede er mærkværdigt søde i det. Hvis du kan lide dem, så brug endelig de færdige, det skærer nærmest en time af forberedelsestiden. Spis det som det er, eller giv cremefraiche tomatsalsa eller guacomole til.

16 mellem/mindre tortillas eller færdigkøbte

Kød
500 gr. hakket oksekød
1 løg
1 fed hvidløg
salt, peber, olivenolie til stegning

Tomatsauce
1 løg
1 fed hvidløg
1 finthakket chili
1 tsk hel koriander
1 tsk hel spidskommen
2 laurbærblade
2 hele stjerneanis
1 tsk røget paprika
1 tsk sød paprika
2 dåser flået tomat
1 1/2 spsk. æblecidereddike
2 spsk citronsaft
2 tsk honning
salt, peber

Fyld
3 små dåser majs (fordi de er søde og bløde, optøede fra frost kan også bruges)
500 gr. kogte bønner (evt. fra dåse, ellers se tip)
300 gr. cheddar, revet

Tomatsauce: Hak løget og steg det med salt og peber i et par minutter ved medium varme i olivenolie. Tilsæt presset hvidløg, den finthakkede chili (tilpas styrken til din smag) og hel koriander, hel spidskommen, laurbærblade og stjerneanis. Steg videre i et par minutter, tilsæt så de to slags paprika og flået tomat. Bland det godt rundt, kom æblecidereddike ved og lad det koge under låg i ca 20 minutter. Smag grundigt til med citronsaft, lidt honning og måske mere æbleciddereddike, salt og peber. Saucen skal have spunk og være så fint balanceret at den hverken smager sødt, surt eller af eddike. Fisk laurbærbladene op og stjerneanisen og blend den mellemfint.

Kød: Hak løget til kødet og steg det glasagtigt ved medium varme i olivenolie. Kom presset hvidløg, salt og peber på, og skru op for varmen. Brun kødet godt og grundigt, mens du rører kraftigt i det så det smuldrer. Sæt til side.

Montering: Tag en tortilla ad gangen, smør den med et lag tomatsauce, og læg en stribe af henholdsvis kød (husk du skal have nok!), majs, bønner og cheddar på. Rul dem sammen og læg dem med sammenføjningen nedad i et ovnfast fad (Jeg fik to store fade ud af portionen her). Hæld resten af tomatsaucen over i en bred bræmme, og drys med resten af cheddaren. Bag det hele i ovnen i ca. 15-20 minutter ved 180 grader varmluft (hvis ovnen er forvarmet. Pas på de ikke får for meget!

Server gerne tomatsalsa til og guacomole. Der er ikke et øje tørt!

Tip
Jeg synes at både bønner og kikærter smager bedre når de bliver udblødt og kogt,frem for dem på dåse, så jeg laver i reglen en ordentlig portion når jeg er i gang, og fryser dem ned når de er kogt. På den måde har jeg altid en portion bønner eller kikærter i fryseren, lige til at tø op og bruge i chili con carne, til humus eller bare stegt på panden med hvidløg, et par spsk tomatpure og rigelige mængder af bredbladet persille (DET er godt). Gør det du bedst kan lide - madlavning handler egentlig ikke om at gøre det så besværligt så muligt, men om at få det til at smage godt!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar