tirsdag den 26. juli 2016

Ciabattabrød


I dag bagte jeg ciabattabrød til afveksling. Et dejligt velsmagende brød med en saftig krumme og en sprød skorpe - og en skøn smag af korn. Opskriften er med en fordej, som skal røres sammen et par timer før den skal bruges - en varm sommerdag, hvor der var over 25 grader i mit køkken tog det tre timer, så var den i hopla og klar til at blive brugt, en kold vinterdag tager det måske 8 timer, eller du skal lade den stå til næste dag. Jeg har for smagens skyld tilsat noget surdej til fordejen for at give lidt mere dybde. Hvis du ikke er til det, så kom 10 gr. gær i fordejen i stedet og udelad gæren i brøddejen. Tipo 00 bager flottere op end almindeligt hvedemel, så brug det, hvis du har det, ellers brug bare almindeligt mel. Dejen kan med fordel røres på en røremaskine, da den skal røres sammen længe. Hvid du gør det i hånden, så ælt/rør alt hvad du kan i minimum 10 minutter og fald endelig ikke for fristelsen til at bokse mere mel i!

3 mellemstore brød

Fordej:
5 dl lunkent vand
6 spsk. (ret tynd) hvedesurdej
5 gr. gær
500 gr. hvedemel, gerne tipo 00

Brøddej:
5 dl vand
5 gr. gær
650 gr. hvedemel, gerne tipo 00
250-350 gr. alm. hvedemel
25 gr. salt
fordejen

Fordej: Vand og surddej røres sammen, opløs gæren heri. Tilsæt mel og rør det godt sammen. Lad det stå under et klæde til den bobler lystigt - hvor længe det tager kommer an på temperaturen i dit køkken.

Brøddej: Bland vandet med fordejen og opløs gæren heri. Tilsæt al tipo00 melet, men hold noget tilbage af den almindelige hvedemel. Tilsæt alt saltet og rør dejen grundigt på røremaskine til den slipper kanterne. Efter 6 minutter kan du vurdere om der skal mere mel i - dejen skal ikke være så blød at den spatter ud, den skal akkurat kunne holde faconen. Lad dejen hæve en gang i skålen med et klæde over til den er hævet tydelig op - hvor længe kommer igen an på temperaturen. Jeg tror min hævede 2-3 timer, men det var også en varm sommerdag.

Tænd ovnen på 250 grader, hvis du har en bagesten, så smid den i (ellers løb ned og køb en og få de sprødeste pizzaer og det lækreste beskorpede brød når du bager fremover). Når den er varm - det tager mindst en halv time, så hænder du dejen ud på et let melet bord. Rør så lidt så muligt ved den, så den ikke mister luften. Skær den i tre lige store brød, og klip eller snit med en meget skarp kniv nogle skrå snit ind i hvert brød. Kom dem over på den brandvarme bagesten, og bag dem i ca. 25 minutter. Bank på dem, hvis de lyder hult, så er de klar!

Nyd med smør, ost, tapenade eller hvad du nu kan finde på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar