Jeg elsker at lave mad. Og spise det. Det er vigtigt for mig at spise varieret (det er også meget sjovere) og at der står henholdsvis fiske- og vegetarretter på bordet mindst en gang om ugen. Jeg laver lige gerne indisk, thailandsk, vietnamesisk, italiensk, græsk og arabisk mad, og jeg kan godt lide at lave 'tema-uger' og fordybe mig i et køkken i en periode. Her er mine bedste opskrifter! Hvis der ikke er angivet andet, er opskrifterne til 4/5 personer – MED tilbehør.
mandag den 31. oktober 2016
Koldhævet surdejsbrød med spelt og rug
Jeg er egentlig ikke den store tilhænger af speltmel - ikke fordi det ikke smager godt, men fordi det er lidt besværligt at bage med. Hvis man rører dejen for meget, så 'skiller' den og den hæver ikke særlig meget op. Her er kun en smule speltmel i, og lidt rug. Det giver et saftigt og velsmagende brød med lang holdbarhed. Surdejen og langtidshævningen (24 timer i køleskabet) giver en 'dyb' smag. Jeg har bagt dem i en gryde - og det kan jeg næsten ikke anbefale nok, hvis man kan lide brød med en fin sprød skorpe og luftig krumme.
6 1/2 dl vand
10 gr. gær
25 gr. salt
1 1/2 dl surdej
900 - 1000 gr. hvedemel
200 gr. groft speltmel
50 gr. rugmel
Gør gæren og surdejen ud i vandet og tilsæt salt og melet - hold lidt af hvedemelet tilbage. Kør dejen skær på ca. 6 minutter. Kom den i en stor skål smurt med olivenolie - husk at der skal være plads til at dejen kan hæve, film den tæt og sæt den i køleskabet. Lad den stå i 24 timer.
Tag dejen ud, del den i to lige store dele, og fold hver del ind over hinanden indtil du ikke kan mere uden modstand så du får et rundt brød. Læg hvert brød i en smurt skål og lad brødene hæve 2-3 timer ved stuetemperatur til de er hævet tydeligt op. Varm ovnen med en støbejernsgryde eller en solid jerngryde op til 250 grader - mindst en halv time. Kom det ene brød i gryden og læg låg på, bag det i 25 minutter. Tag brødet ud af gryden og læg det på bagepladen, og kom det andet brød i gryden (læg låg på). Reducer temperaturen til 235 grader og bag yderligere 15-20 minutter. Tag det første brød (det uden gryde) ud og lad det køle af på en rist, og bag det andet brød i 20-25 minutter til.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar