onsdag den 24. juni 2015

Hyldeblomstsaft

 
´
 
Så er det tid til at lave hyldeblomstsaft - endelig. Jeg er så heldig at jeg har en hyld i min have, men hvis man ikke er det, så gror de rigtig mange steder langs veje, i grønne områder og parker. Hvis man plukker dem i regnvejr, hvilket jo ikke ligefrem er svært i år (!), så slipper man for en masse af de smådyr, som ellers uværgerligt følger med høsten hjem.
 
300 gr. hyldeblomstskærme uden grove stilke
1 1/2 liter vand
1 1/2 kg. sukker
3 citroner
1 brev citronsyre (20 gr.)
 
Kog en sukkerlage af vand og sukker. Når den koger,  så tag den af varmen, tilsæt citronsyre og riv citronskrællen af tre citroner (fint)  ned. Vær opmærksom på, at du ikke får den hvide, bitre inderskræl med ned i. Skær nu den hvide inderskræl af alle citronerne - det gøres nemmest ved at skære enderne af citronen, og sætte den med den afskårne ende ned på skærebrættet og skære oppefra ned med en skarp kniv. Skær så citronen i tynde skiver, og kom det ned i sukkerlagen. Giv den et kort opkog igen.
 
Klip de grove stilke af hyldeblomsterne og kom dem ned i en gryde eller en stor skål med låg til. Hæld den kogende lage over, mas blomsterne lidt ned og kom låg på. Hvis blomsterne har en tendens til at poppe op over sukkerlagen, så kom en tallerken eller lignende tungt ned i beholoderen, så de bliver holdt nede. Lad blandingen stå til den har stuetemperatur eller til næste dag, og kom den så på køl, hvor den trækker i 4-5 dage.
 
Sigt den færdige saft, og hæld den på rene, skoldede flasker. Du kan evt tilsætte 1/2 tsk atamon til blandingen. Du kan også være virkelig snedig og fylde saften på mindre flasker - f.eks. 1/2 liters - fyld dem ikke helt op, og frys dem så ned. Så har du frisk hyldeblomstsaft, uden konservering, og lige til at tø op og fortrynde.
 
Fortynd med vand eller danskvand. Eller vodka :-) Smag dig frem, blandingsforholdet er ca 1:4, afhængigt af hvor meget smag blomsterne afgiver.


1 kommentar:

  1. Hvis man plukker hyldeblomster i regnvejr, bliver smagen bitter.

    SvarSlet