mandag den 20. juli 2015

Chili con carne


Chili con carne er en fin ret, som ofte kommer på bordet herhjemme. Gerne ledsaget af noget godt brød, f.eks. focaccia, selvom jeg er sikker på, at enhver mexicaner med respekt for sig selv ville tsk'e den kombination. Jeg koger en stor portion bønner når jeg er i gang - altså en hel pose, og fryser halvdelen ned. Så er der hurtige bønner til en anden god gang, eller til en gang kidneybønnehummus. Bønner man selv bløder ud og koger smager bedre - og er mere faste i det, en de mærkelige skabninger der fås på dåse. Men hvis du kan lide dåsebønnerne - så brug endelig dem. Vi skal jo ikke være religiøse.

200 gr. kidneybønner (udblødes dagen før i vand der dækker rigeligt)

2 løg
1 fed hvidløg
1 finthakket rød chili +  mere efter smag
2 laurbærblade
1 tsk. kommen
1 tsk. spidskommen
3-4 stjerneanis
1 tsk. salt + friskkværnet peber
500 gr. hakket oksekød
Olivenolie til stegning
2 dåser hakkede tomater
1 lille dåse koncentreret tomatpure
2 spsk. hvid balsamico

Kasser bønnernes udblødningsvand og sæt dem over i frisk vand med en generøs tsk salt i. Lad dem koge i 40-60 minutter til de er møre, men ikke kogt i smadder.

Hak løgene fint, steg dem i olie sammen med salt og peber, og tilsæt hvidløg, laurbærblade, chili, de to slags kommen og hel stjerneanis når løgene har stegt i et par minutter. Skru op for varmen, og kom kødet i - rør rundt hele tiden. Når det er brunet helt, så tilsæt tomater og koncentreret tomatpure. Kom låg på, og lad det koge i mindst en halv time. Smag det nu til med hvid balsamico, chili og salt/peber - måske skal der også en lille skefuld honning eller en tsk. sukker i for at lave en perfekt balance? Kom de kogte kidneybønner ned i, og varm igennem.

Server med iskold creme fraiche 18 % og focaccia. Og et lille glas vino tinto.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar