onsdag den 17. august 2016

ÆblegeléJeg har et uhyre gavmildt æbletræ, så jeg har efterhånden lavet alt hvad tænkes kan med æbler - det gode er, at de bliver modne stort set samtidigt, og fordi de ikke er sprøjtet med alt muligt knald så bliver de også forholdsvist hurtigt dårlige, så det er bare med at komme i gang. Jeg har lavet æblemos, æblekage, æblechutney, æblesmør, dessert med æble og nærmest alle tænkelige varianter heraf. Men så lavede jeg æblegelé. Og DET smager bare godt! Man koger æblerne, skåret i mindre stykker med skræl og kernehus og det hele (undtagen små dyr) - og det er vigtigt. I æblekerner/kernehuset er der pektin, og det er det der gør, at det stivner til gele. Så skær det endelig ikke fra.

2-3 kg æbler
3 tomme vaniljestænger
1 citron (saft)
rørsukker (måles af i forhold til hvor meget siet æblesaft der er - regn med et kilo til halvandet)
evt. atamon til at skylle glassene i

Skær æblerne i mindre stykker med skræl og kernehus og det hele, sørg dog for at der ikke er diverse dyr og orme i. Kom vand ved så det dækker plus ca. 1 cm. kog det i en halv times tid hvor det bobler stille og roligt. Hæld det i en sigte, opsaml væsken, det er det, du skal lave gele af. Du kan godt meget forsigt presse væden ud af æblekødet, men pas på at der ikke kommer fnuller ned i, så bliver geléen grumset. Kassér æblekødet og sæt saften til side til næste dag.

Mål saften af. Alt efter hvor sure/søde dine æbler er skal du regne med mellem 750 gr. - 1 kg sukker per liter saft. Smag dig frem. Hæld saft (pas på bundfaldet eller si det eventuelt gennem et klæde) og sukker i en gryde sammen med vaniljestængerne og saften af en citron. Nu skal det have lov til at plutre stille og roligt i mindst en halv time. Det er umuligt at sætte præcis tid på, for det afhænger af mængden af saft og pektin. Når det begynder at virke lidt tykkere, så tag en lille tallerken og kom en teske saft på. Lad den køle af i et minut eller to, og træk en finger igennem. Når du kan se et spor efter fingeren som ikke løber sammen igen, så har geléen den rette konsistens. Hæld på glas, evt. skyllet med atamon (eller højprocents alkohol). Vær meget omhyggelig  med din hygiejne. Lad det køle helt af, og spis det - gerne på ristet brød.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar