Risengrød
3 dl grødris
kogende vand så det dækker
et nip salt
1 liter sødmælk (måske mere)
1 vaniljestang
1/2 piskefløde
1 stor håndfuld mandler
sukker
Kirsebærsauce
1 glas dessertkirsebær
1 som vaniljebælg
citronsaft
1 stjerneanis
lidt maizena
Risengrød: Kom grødrisen i en gryde, og kom kogende vand på så det dækker og et nip salt. Lad vandet koge 'væk' mens du rører i grøden af og til. Kom så det meste af en liter sødmælk på, og rør rundt mens den bliver varmet op. Skru så helt ned for varmen og sæt låg på. Se til grøden af og til, og tilsæt mere mælk efterhånden som det bliver suget op. Lad grøden stå på varmen i 45-60 minutter, se jævnligt til den, og mærk efter, om risen er mør.
Lad grøden køle helt af.
Helt af!
Kirsebærsauce: Kog imens kirsebærrene op med den tomme vaniljestang, en hel stjerneanis og lidt citronsaft. Lad det småsimre i 15 minutter - og smag det til. Måske skal der mere sukker - eller citron i. Jævn med en smule maizena udrørt i koldt vand. Det skal bare lige tykne lidt, så det hænger ved desserten.
Hæld kogende vand over mandlerne og smut dem. Pisk fløden med sukker (hvor meget synes jeg virkelig er en smagssag! Jeg foretrækker at det ikke er hvinende sødt), hold 1 spsk. sukker tilbage, og skrab vaniljekornene ud heri, sørg for at de bliver findelt. Hak mandlerne groft. Vend det hele ned i den iskolde grød - du kan evt. starte med 1/3 af fløden, for ikke at få slået al luften ud af det. Server med lunken kirsebærsauce.
Visse steder i det ganske land spiser man ris ala mande med karamelsauce. Det er slet ikke så tosset heller.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar