fredag den 28. august 2015

Blommechutney


Vi har haft et blommetræ i 9 år snart. Sidste år holdt vi næsten fest, for der var 6 blommer på. Det var hidtidig rekord. I år har fanden taget ved det lille træ, som næsten har taget livet af sig selv ved at producere kæmpe mængder af blommer. Helt vildt. En lille plukning - bare sådan af de grene jeg kunne nå, gav lynhurtigt 2 kilo blommer. Og så var gode dyr rådne, for hvad skulle jeg bruge dem til? Jeg tænkte blommegrød og så gik jeg kold. Et hurtigt rundspørge på facebook returnerede et forslag om blommechutney. Genialt. Det er jo flere måneder siden jeg har lavet chutney sidst, og det er en god ting at have på køl. Jeg synes en chutney skal være forholdsvis mild, men hvis du foretrækker den stærk, så smid et par chili i.

(Et pænt stort glas (1/2 liter))

500 gr. blommer
200 gr. sukker
200 gr. løg
60 gr. ingefær
1 1/2 dl æblecidereddike
1 spsk. salt
1 spsk. hel koriander
10 hele kardemommekapsler (grønne)
1 muskatblomme

Skyl blommerne og skær dem i kvarte, fjern stenene. Kom blommerne i en gryde med sukker og æblechutney og tænd for gryden. Hak løget, skræl ingefæren og skær den i tynde skiver. Giv kardemommekapslerne et gok og kom det hele ned i gryden sammen med salt, koriander og muskatblomme. Skru godt op for varmen, og lad det koge ca. 20 minutter under låg. Fjern låget, og lad det koge ind til det tykner. Rør i det en gang i mellem og lad være med at gå alt for langt væk fra gryden. Når det har en passende konsistens - husk, at det bliver tykkere når det bliver koldt, så fyld det på skoldede glas - evt skyllet med atamon. Luk og sæt på køl når det er kølet af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar