torsdag den 10. september 2015

Cheesecake med bastognekiks

 
En af mine børn har fået en pludselig forbi for fløde. Ret upraktisk, i al fald sætter det nogle begrænsninger for fødselsdagslagkagen - medmindre man er sådan en der lige bakser en kage sammen af lidt tørret daddel og soyamælk og sådan. Det er jeg ikke. Men cheesecake - det er et hit. Denne version er lavet med hyldeblomstgele, du kan bruge hvilken som helst. Jeg springer over hvor gærdet er ret lavt, og laver gele af en god økologisk saft, men du kan selvfølgelig lave din egen saft. Bare husk at frisk ananas og husblas slet ikke spiller sammen.

Kagen skal laves dagen før

Opskriften er til en springform på 16 cm (ret lille. Nok til en 6-8 personer)

12 bastognekiks
25 gr. smeltet smør
300 gr. Philadelphia (IKKE light)
200 gr. creme fraiche 38 % (38 % blev der sagt!)
100 gr. sukker
saften af en halv citron (ca. 2 spsk.)

Gele:
1 1/2 dl koncentreret saft
3 blade husblas

Knus kiksene til ret fint pulver - jeg kommer dem i en frysepose, som jeg vikler i et viskestykke og så tæver jeg dem med den flade side af en kødhammer. Så kan de lære det. Bland dem med smeltet smør. Tag din form - og for den med plasticfilm i bunden - sørg for at det ligger med en del slip, så du kan mase kagekrummerne ned over. Kom blandingen af kiks og smør ned i, og tag noget tungt (en stenmorter f.eks.) og bank forsigtigt krummerne tæt sammen. Sørg for at bunden er lige tyk over det hele. Giv dig god tid - det er kagens fundament, hvis du sjusker her, så falder kagen fra hinanden når du skærer den. Små bank med en tung genstand, udefra og ind mod midten. Film formen og sæt den på køl.

Pisk Philadelphia, creme fraiche 38 % (det skal være den fede, ellers bliver det noget sjask. Jeg har ikke prøvet, but thrust me on that one) og sukker sammen. Det skal piskes luftigt, men pisk ikke så længe at det bliver knoldet. Smag til med citron. Citronen skal give lidt dybde til smagen og fremhæve det 'osteagtige', det er ikke meningen det skal være surt. Fyld massen i din form, oven på kiksebunden. Slå formen mod bordet, og gør dig umage for at glatte overfladen og for at kagen er lige tyk over det hele. Ellers ser det mærkeligt ud når der kommer gele på. Film, og ind på køl.

Til geleen udbløder du husblas i koldt vand i 10 minutter - det skal være dækket af vand. Varm 1/2 dl saft op i en gryde, det skal ikke koge, men være meget varmt. Tag gryden af varmen. Kom husblas ned i, med den væde der hænger ved (udblødningsvandet kasseres), og rør rundt mens det smelter - det skal være helt smeltet. Hæld nu saft og smeltet husblas ned i resten af saften, og lad det køle af til det har max. fingertemperatur - ellers smelter toppen af kagen. Hæld geleen over kagen, og lad den sætte sig i køleskabet (det tager et par timer).

Når du skal servere kagen, så find en lang tynd og bøjelig kniv, som du kører hele vejen rundt i kanten af kagen, helt ned til bunden. Afmonter forsigtigt ringen, og tag forsigtigt fat under plasticfilmen og lemp kagen over på et fad mens du fjerner folien.

Tip
Du kan sagtens lave kagen i en større form (skaler evt. op på bunden, altså kiks og smør), så bliver den bare fladere.

TipTip
Du kan gøre det lettere for dig selv hvis du har noget lagkageplastic eller et plastichartek som du har klippet i en lang strimel på formens højde plus en cm. Hvis du forer formen med det inden du hælder ostemassen og geleen i, så er det nemmere at få kagens sider pæne når du skal servere den.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar