torsdag den 31. december 2015

Klar oksekødssuppe


Denne suppe kræver lidt tid - ikke nødvendigvis i køkkenet, for den passer sig selv, men den skal koge i mange timer. I mange år stod den fast på programmet i en af julehelligdagene - optimalt, når man forsøger at komme sig over juleaftens OD på julemad. Egentlig er det en oksehalesuppe, men da jeg ikke kunne skaffe oksehaler da jeg skulle lave den første gang for mange herrens år siden, så har jeg altid lavet den på osso bucco. Det er en klaret suppe, dvs. når den er færdig, så skal den sies og derefter koges op med æggehvide og sies igen - nu gennem et klæde. Så bliver den fint klar som på billedet.

1,5 kg osso bucco (eller okse/kalvehaler)
2 medium gulerødder
3 persillerødder
1/4 knoldselleri
2 porrer
1 løg
1 fed hvidløg
5-6 stilke timian
1 spsk. salt, friskkværnet peber
3 spsk. tomatpure
1/2 flaske rødvin
2,5-3 liter vand eller fond
Olie til stegning

3 æggehvider

4 gulerødder
3 persillerødder
3-4 spsk. purløg eller MEGET finthakket porretop

Start med at stege kødet - det skal blive godt brunt, uden at branke. Ordn i mellemtiden grøntsagerne. Da de skal sies fra og kasseres behøver du ikke at skrælle dem, men de skal selvfølgelig være fri for jord (husk især porren - der er faktisk lidt utroligt hvor meget jord der kan være inde mellem bladene). Skær dem i mellemstore tern. Når kødet er brunet færdigt, så tag det op. Varm lidt mere olie op, og steg grøntsagerne med hvidløg, timian, salt (hvis du bruger fond, så pas på med saltet!) og peber til de er medium stegt - de må godt få høj varme, men de skal ikke brænde på. Kom kødet ned til grøntsagerne, og hæld rødvinen over. Lad den koge næsten helt væk, tilsæt nu tomatpure og bland det godt rundt. Kom koldt vand på så det dækker kødet, lad det koge op, læg låg på og lad det stå og småboble i 3-4 timer.

Tag nu kødet fra, og hæld grøntsager og suppe gennem en sigte eller et dørslag. Du skal ikke mose dem igennem, men bare forsigtigt presse væden fra. Kasser grøntsagerne og lad suppen køle af til lidt over stuetemperatur. Pisk nu tre æggehvider ned i suppen og varm den op til kogepunktet mens du rører/pisker i suppen hele tiden. Når suppen koger, vil alle 'urenhederne' samle sig som et brunligt, ret fast skum. Tag et rent viskestykke - gerne vasket uden skyllemiddel! - læg det i en sigte, og sigt suppen ned i en skål. Du kan forsigtigt vride viskestykket så du får det hele med, men pas på at skummet ikke kommer med ned i, det er jo det, du gerne vil undgå. Kasser skummet og kog suppen op igen. Smag den til - måske der skal mere salt i? Citron, en smule eddike?

Skær kødet fra benene og skær det i passende stykker. Skræl gulerødder og persillerødder og skær dem i pæne stykker (jeg laver blomster ved at skære lange smalle strimler i hele rodens længde - 4-6 stykker alt efter hvor tyk guleroden er, og så skære den forsigtigt i tynde skiver bagefter. Kom grøntsager og kød i suppen, lad det koge op, drys purløg over, og server, gerne med det godt brød til.

Det er kun fantasien der sætter grænser for hvilke grøntsager du kan komme i - kartofler, selleri, pastinak er også bud.

tirsdag den 29. december 2015

Tomatsalsa


Tomatsalsa er en lille lækker ting, som man kan bruge mange steder - i en sandwich (så skal man bare ikke klaske det i dagen før, så bliver den helt opblødt), i madpandekager, tortillas, rispandekager, som tilbehør til kød eller fisk eller oven på en salat. Den skal gerne trække i 20-30 minutter, men ikke længere, så bliver den smattet

300 gr. tomater (jeg brugte små stilktomater, dem synes jeg er bedt)
1 skalotteløg
1 chili
1 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
1 spsk. hvid balsamico
salt, peber

Hak tomaterne fint, hak skalotteløget endnu finere. Pres hvidløget og fjern kernerne fra chilien, og hak den i små fine stykker. Bland det hele sammen med olivenolie og hvid balsamico og smag til med salt og peber. Viola. Hvis du synes der mangler lidt bid, så kan du tilsætte mere chili.

søndag den 27. december 2015

Orange "pina" Colada

 


Pina colada er som bekendt en fantastisk drink. Egentlig betyder det 'filtreret ananas' hvorfor det egentlig ikke giver mening at kalde en drink for appelsinfiltreret ananas. Medmindre man er ude i noget nærmest molekylær bartenderi. Eller bare lidt småfuld. Nå, men jeg havde ingen ananas, så denne drink er lavet med appelsinjuice, kokos, rom, Malibu kokos og Cointreau. Og den er ikke spor tosset!

(4 longdrinks)
400 ml. kokosmælk af god kvalitet
3 dl appelsinjuice
4 cl. mørk rom
4 cl. Cointreau
4 cl. Malibu kokos
evt. lidt sukkersirup eller glukosesirup

Åbn kokosmælken, hæld den over i en skål med høje kanter og giv den en tur med stavblenderen, så den bliver skummende og der ikke er små mærkelige klumper af kokosfedt i. Kom rom, Cointreau og Malibu en cocktailshaker med is og ryst den godt. Tilsæt kokosmælk og appelsinjuice (af flere omgange medmindre du har en meget stor shaker). Smag evt. til med lidt sukkersirup eller glukose, hvis du synes den er for syrlig. Hæld i longdrinkglas med is. Nyd.



tirsdag den 22. december 2015

Jul i kokkeriet

Jeg har samlet juleindlæggene i et indlæg. Smart ikk'? her finder du

Julekager
Klejner med Cointreau og citron
Brunkager
Jødekager
Vaniljekranse
Honningkage

Karameller
Bountykugler

Hvid gløgg

Juleaften
Hos os står menuen på både flæskesteg og and juleaften - og deraf følgende ovn-tetris. Der er masser af opskrifter på begge dele rundt omkring, så det får du ikke her - kun et godt råd: Lad være med at flippe ud hvis flæskestegen ikke får sprøde svær. Først skal du ridse dem dybt, næsten ned til kødet. Så skal du gnide rigeligt med salt ned mellem sværene, og stikke skiftevis hele nelliker og laurbærblade ned mellem sværene. Så steger du flæskestegen til den har den ønskede centrumtemperatur, og lige inden servering tænder du for ovngrillen, sørger for at klodse stegen op med sølvfolie, så den ligger helt lige, og så griller du sværene til de er brune, fluffy og lækre. Ikke alt muligt kvidder med at koge sværen.

AndeSOVS - den hurtige og den langsomme version
Rødkål

Ris ala mande



Honningkage


Honningkage er ikke svært at lave, men det kræver lidt kræfter når man skal rulle dejen ud - og så er det en af de få ting, men ikke lige kan spontanlave fem minutter før servering. Dels skal honning og mel helst ligge og modne i min. 14 dage før man vil bage (jeg indrømmer blankt at jeg ikke har prøvet andet, så jeg ved ikke om man reelt kan smage forskel. Men altså, det er det de gør i Christiansfeld i Brødremeningheden når de bager honningkager. Og er der nogen, der har styr på honningkager, så er det da dem!), dels er honningkagerne stenhårde når de kommer ud af ovnen (når de er blevet kolde vel at mærke, så de skal først ligge og trække fugt i et par dage før man kan køre videre med dem. Jeg synes de bedste honningkager er dem der er lagt sammen med smørcreme og penslet med et generøst lag chokolade.

Honningkage
425 gr. honning
425 gr. hvedemel
2 tsk. med top stødt kanel
2 tsk. med top stødt ingefær
2 tsk. med top sødt nellike
10 gr. potaske
2 æggeblommer

Smørcreme
100 gr. flormelis
100 gr. smør

Overtræk
200 gr. mørk chokolade 70 %

Bland honning og mel til det er blandet godt sammen. Læg den i en lufttæt pose og opbevar det i køkkenet - ikke på køl! et sted, hvor det ikke får direkte sollys. Lad det ligge i min. 14 dage.

Tag din fordej og kom den i din røremaskine (jeg tror virkelig ikke man kan ælte det i hånden, det er meget hårdt), tilføj krydderierne, og rør potasken ud i æggeblommerne, pas på det ikke klumper. Rør den grundigt sammen til det er samlet i en stor klump. Det tager mange minutter, og du skal ikke starte med for høj hastighed. Ælt dejen videre i hånden, så den samler sig. Del dejen i 6 dele og rul hver del til en stang der er lige så bred (ikke lang) som en bageplade - hvis de bliver for lange, bliver de helt uhåndterbare. Bag dem ved 200 grader i ca. 12 minutter. Tag dem ud og lad dem køle af. Nu bliver de helt hårde. Læg dem på en bageplade med bagepapir over og læg et hårdt vredet viskestykke oven på bagepapiret (der skal være papir i mellem ellers går kagen i opløsning og du ender med noget smat). Lad det stå i ca. 4 dage, hvor du hver dag vrider viskestykket op igen, og lægger det over. Mærk på honningkagen, den skal være blød og lækker. Når den er klar så...

Smørcreme: Pisk smør med flormelis til det er luftigt og hvidt. Flæk honningkagerne, og smør et generøst lag smørcreme på hver side, læg dem sammen igen, og pensl med smeltet chokolade ad flere omgange - husk også undersiden.

tirsdag den 15. december 2015

Dyrefilet, knuste kartofler, sauterede svampe, waldorfsalat, svampesauce


Dyrefilet er en virkelig dejlig spise. Det er faktisk lige før at det slår en god bøf. Lige før. Eller hver ting til sin tid, måske. Her er dyrefilet, knuste kartofler, sauterede svampe, waldorfsalat og en svampesauce lavet på tørret karl johan. En fin efterårs- eller nytårsspise - dog kan man overveje at smække noget grønt på tallerkenen også, for ligesom at bryde alt det brune. Man kan tilberede dyrefilet på mange måder - nogle bruner den og giver den 12 minutter i en varm ovn, det kan jeg ikke finde ud af. Jeg steger den på panden, så jeg kan mærke på den. Det skal hverken være råt inden i eller - trods alt værre - gennemstegt, så bliver det nemlig tørt. Man kan lave det hele i forvejen - undtagen stegningen af kødet. Der er i øvrigt mange måder at lave Waldorfsalat på - normalt foretrækker jeg halvt flødeskum og halvt creme fraiche 38 % (der blev sagt 38 %!), men det kunne jeg ikke lige få. Flødeskum er også fint, det giver en mere luftig salat.

ca. 200 gr. dyrefilet per person (dvs. 800 gr.)
1 tsk. hel enebær
salt, peber

Knuste kartofler
1 kg små kartofler
salt, peber
olivenolie til pensling
æblecidereddike til pensling

Sauterede svampe
300 gr. blandede svampe - østershatte, markchampignon, shitake
1 fed hvidløg
salt, peber, fedtstof til stegning

Svampesauce
1 bæger tørrede karl johan
1 sjat portvin
1/2 dl piskefløde
sherryeddike, citronsaft, salt, peber, fedtstof til stegning

Waldorfsalat
2 store håndfulde hvide druer
3 stilke bladselleri
1 mellemstort æble
2 dl flødeskum
flydende honning, salt, peber

Begynd med kartoflerne. Kog dem møre i vand, og læg dem derefter med god afstand på en bageplade beklædt med bagepapir. Nu skal de knuses, hvilket bare er et fancy ord for 'mases flade'. (Det lyder bare ikke så lækkert med fladmaste kartofler, vel?) Læg et stykke mellemlægspapir i mellem, og mas dem, enten med din håndflade eller med noget tungt, f.eks. en morter. De skal blive helt flade, men stadig hænge sammen. Pensl dem med olie, drys med salt og peber og bag i en 200 grader varm ovn (varmluft) i min. 20 minutter til de er flot gyldenbrune. Tag dem ud. Hvis du skal spise dem med det samme, så pensl dem med et par dråber æblecidereddike, hvis ikke, så flyt dem over på en bageplade og sæt dem til side. Lige inden servering pensler du dem så med eddike og smækker dem ind i ovnen.

Svampesauce: Læg svampene i blød i et par dl. varmt eller kogende vand. Lad dem stå i 30-60 minutter. Si udblødningsvandet gennem et klæde, så du får siet eventuelle småsten fra, og steg svampene ved medium varme til de er gyldne. Kom en sjat portvin på panden, og lad det koge væk igen. Tilsæt nu udblødningsvandet og fløde, og lad det koge sammen. Smag til med en smule sherryeddike (eller anden lys eddike), salt, peber og eventuelt lidt citron.

Waldorfsalat: Skær druerne i halve - i kvarte, hvis de er meget store, og fjern alle kerner. Rens og vask bladsellerien, skær 'fødderne' af og den øverste spids. Hak den fint i 0,5 x 0,5 cm tern. Skræl æblet, fjern kernehuset, skær det i tynde både og derefter i små stykker. Pisk fløden til let skum, og vend den ned i. Smag til med lidt fyldende honning, salt og peber, men du må ikke røre så meget i det at det bliver smattet. Sæt på køl til servering.

Sauterede svampe: Rens svampene og vask dem hvis det er nødvendigt. Skær dem i stykker/strimler. Man skal stadig kunne se at det er svampe, så de skal ikke skamhakkes. Varm fedtstoffet op på en pande, tilsæt svampene og sauter med salt og peber til de er gyldne og faldet sammen. Pres nu hvidløgsfedet ud over, og lad det stege lidt med. Det må endelig ikke branke, så bliver det bittert.

Dyrefilet: Gør kødet i stand og skær eventuelle sener fra. Varm fedtstoffet op til det er ret varmt og brun fileten ved høj varme. Skru så ned til medium varme og steg kødet ca. 6 minutter på hver side - det kommer an på hvor tykt kødet er. Mærk på det om det har fået nok (hvis du lægger din tommelfinger ind mod din pegefinger og mærker under selve tommelfingeren (helt inde ved håndfladen) så skal kødet føles ca. lige sådan når du trykker på det. Hvis du er i tvivl, så skær det over og kig). Mår du vender det, så drys den side du lige har stegt med friskkværnet enebær, salt og peber. Lad kødet stå og trække i sølvfolie (ikke helt tildækket) i 10-15 minutter. Hæld evt. stegesky ned i saucen. Skær i skiver og server.

mandag den 14. december 2015

Klejner med citron og Cointreau


Klejner skal der til, før det er ordentlig jul. Jeg har nok bagt klejner i 15 år - og synes de var vældig skrøbelige - før jeg fik den geniale ide (nej ok, det var et rent tilfælde, hvis sandheden skal frem) at ælte dejen efter den har været på køl. Vupti, blev klejnerne fine og stabile og brækkede ikke i atomer når jeg stegte dem. Jeg kommer revet citronskræl i klejnerne og et par spsk. Cointreau eller Grand Manier. Og så laver jeg dem tynde, så de kan blive sprøde.

Ca. 80 stk.

150 gr. smør
150 gr. sukker
2 spsk. Cointreau eller Grand Manier
6 spsk. piskefløde
6 æggeblommer
400 gr. mel

1 kg palmin til kogning

Rør smør og sukker sammen, tilsæt alkohol, piskefløde og æggeblommer og rør til sidst dejen glat med melet. Den bliver ret klistret. Du skal sørge for at den er rørt godt sammen, men du skal ikke røre den for længe, så bliver klejnerne ikke sprøde. Læg dejen på køl i et par timer eller døgn til den er gennemkold.

Tag dejen ud og ælt den igennem på et meldrysset bord. Rul den ud - drys med mel, så det ikke hænger fast i bordet, men uden at få kørt for meget mel på dejen, så bliver klejnerene tørre. Sæt lange strimler (3 cm brede) af med en klejnespore (eller en kniv) og skær 6-7 cm i længden. Nu har du en masse små firkanter. Inde i hver firkant skærer du nu med klejnesporen eller en lille kniv, et snit på 1,5 cm. Vrid klejnerne - dvs. tag en snip og stik den i genne, hullet og træk forsigtigt til.

Få alle børn og hunde, marsvin og gamle tanter ud af køkkenet, og smelt fedtstoffet. Det skal være så varmt, at det syder om en tændstik. Kom nu klejner i, der skal ikke være for mange ad gangen. vend dem en gang, og tag dem op når de er gyldne og flyder ovenpå. Lad dem køle af og spis. Kan opbevares et par uger i en lufttæt beholder - hvis de lever så længe!

fredag den 11. december 2015

Vaniljekranse

Ingen jul uden vaniljekranse (her er billedet forurenet med brunkager i baggrunden). Jeg bager altid en stor portion, dvs. dobbelt portion af nedenstående, for ellers synes jeg ikke det er umagen værd alt det bøvl med at køre den gennem kødhakkeren og skære og forme. og NEJ, man KAN ikke bare skære dejen i skiver eller trille og forme til ringe. Så smager det ikke RIGTIGT. Den skal simpelthen igennem stjernehullet på en kødhakkemaskine.

175 gr. smør
125 gr. sukker
1 stang vanilje
30 gr. smuttede og fintkværnede mandler
250 gr.  hvedemel
1/2 tsk. hjortetakssalt
2 æggeblommer

Flæk vaniljestangen og skil kornene ad i en smule sukker. Rør smør og sukker og vaniljekornene godt sammen til en lind masse. Tilsæt de fintkværnede mandler (mandelmel) og til sidst hjortetakssalt, og mel og æggeblommerne. Dejen skal kun være akkurat samlet, hvis du rører for meget i den, så bliver den sej, og det vil vi ikke have. Vaniljekranse skal være sprøde! Læg dejen på køl i et par timer eller længere - den skal være helt kold. Du kan også fryse den, hvis det skal være.

Kør lange strimler ud på kødhakkeren via stjernepladen, skær dem i passende længder alt efter hvor store du vil have dine vaniljekranse, og form dem til kranse. Bag dem i 6-7 minutter ved 200 grader varmluft til de er smukt gyldne.

onsdag den 9. december 2015

Fluffy fiskefrikadeller med citron og kapers

 
Hvis du skulle gå hen og blive træt af de helt traditionelle - nærmest nude! - fiskefrikadeller, så er her en version som er mere fluffy i konsistensen og som er smagt til med revet muskat, revet citronskræl og så kapers. Ikke spor dårligt!

450 gr. mørksej eller anden hvid fisk
1/2 tsk. salt
2 æg
1 1/2 dl piskefløde
3 spsk. hvedemel - med top
1/4 friskrevet muskatnød
1/2 citron (skallen)
3-4 tsk. kapers
peber
fedtstof til stegning

Kør fisken gennem kødhakkeren - jeg kører den igennem to gange, så synes jeg konsistensen bliver bedst, ellers er vi nærmest ude i en konsistens ala laksetatar. Rør farsen i et par minutter med salt, tilsæt så to æg og piskefløde og rør det rigtig godt sammen. Kom mel i og sørg for at det hele er blandet godt. Konsistensen skal stadig være lind. Riv muskatnød ned i, derefter citronskrællen - sørg for at bruge et fint rivejern, ellers er det knapt så delikat. Bland det godt sammen, og vend til sidst kapers i. Lad farsen hvile - helst i 20-30 minutter og hvis det er en meget varm sommerdag så sæt den i køleskabet. Varm fedtstoffet op på en pande, og gennemsteg fiskefrikadellerne. Uhm, så dejligt.

Vi fik bagte, halve kartofler til, grønkålssalat og råkost med gulerod og æble.

mandag den 7. december 2015

AndeSOVS - den hurtige og den langsomme


Vi er nogen der går op i sovs. Der skal f.eks. være RIGELIGT. Den må gerne være brun, og så skal den kunne hænge ved kartoflerne. Ikke sådan noget tyndt sjask. Jeg dyrker julesovsen til anden, koger på den i 11/2 døgns tid, letter på låget og bliver helt salig. Du kan dog sagtens begynde julemorgen og have god sovs til om aftenen. Her er min opskrift - og nedenfor følger en snydeudgave hvis du enten ikke har samme passionerede forhold til sovs - eller bare har lidt travlt. Det ser måske lidt omstændigt ud, men den kan laves på ca. 1 time - og man behøver jo ikke stå og tale med den hele tiden!

2 hakkede løg
2 fed hvidløg
3 laurbærblade
3 kviste timian
1 tsk. hele enebær
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. hele sorte peberkorn - med top på
ca. 150 gr. knoldselleri i små terne
2 store gulerødder i tern
1 stor persillerod i tern
2 dl portvin
1 dl rødvin
1 spsk. groft salt
4 spsk. sherryeddike eller hvid balsamico
1 pakke kyllingekråser
evt. indvolde og afklip fra anden (undtagen leveren)
stegesky fra anden
evt. lidt fløde og lidt kulør
andefedt til stegning, hvis du har, ellers olie eller smør

Tag de hele krydderier og knus dem groft enten i en morter eller med bagsiden af en kniv. Grøntsager, krydderier og timian steges 10 minutter ved medium varme i fedtstof. Det skal blive gyldent og falde sammen. Tag det op og sæt til side. Varm lidt mere fedstof op, og brun kråserne - de skal steges hårdt. Når de er pænt brunede, tilsættes grøntsagerne igen. Kom eddiken på og kog den væk, kom portvin på og kog det væk. Tilsæt rødvin, vand eller bouillon til det dækker. Lad det stå og koge for lavt blus i en dags tid. Kom stegesky fra anden i undervejs. Dagen efter koges sovsen op, og hældes gennem en sigte. Pres, så du får så meget så muligt med, det gør ikke noget hvis nogle af grøntsagerne bliver moset ned i. Kog det hele op, og smag til. Måske skal der lidt mere salt eller eddike i, eller en smule fløde. Juster farven med kulør. Spis, og vær salig!

Den hurtige version:
2 hakkede løg
2 fed hvidløg
3 laurbærblade
3 kviste timian
1 tsk. hele enebær
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. hele sorte peberkorn - med top på
ca. 150 gr. knoldselleri
2 store gulerødder
1 stor persillerod
2 dl portvin
1 spsk. groft salt
4 spsk. sherryeddike eller hvid balsamico
fedtstof til stegning
evt. fløde og kulør

Varm fedtstoffet op, og steg løg og de knuste krydderier gyldne sammen med salt, timian og laurbær. Riv sellerien, gulerødderne og knoldsellerien på groft rivejern, og kom det ned til løgene. Steg det til det bliver gyldent, og kom så portvin ved. Lad det koge væk, og tilsæt eddiken, lad den også koge væk. Fyld nu op med vand og andeboullion fra pulver/fond, og lad det hele boble ved medium varme i 30-45 minutter. Dræn det gennem en sigte, igen gør det ikke noget hvis nogle af grøntsagerne kommer med ned i, det giver lidt struktur til sovsen. Kog det hele op og smag til - måske skal du justere lidt med eddike eller citron eller fløde. Tilsæt kulør. Spis og vær glad!


lørdag den 5. december 2015

Butterbeans med frisk tun og pesto


Det er her er en ualmindelig delikat tapas-ret. Den består af store butterbeans der er udblødt, kogt møre og vendt med pesto og frisk tun, som er stegt rosa.

500 gr. butterbeans (sættes i blød aftenen før)
salt
250 gr. frisk tun
1/2 dl pesto - hjemmelavet eller købt

Kog de udblødte bønner i rigeligt saltet vand i 45-60 minutter. Test at de er møre. Lad dem køle af til de er lunkne, og vend dem med 1/2 dl pesto.

Varm en pande op til den er meget varm, og steg hurtigt tunen så den har en brun og sprød skorpe, men stadig er rosa inden i, gerne med en rå kerne. Hvis man steger tun for meget, så bliver det tørt, og så er det som at gnaske i en spånplade. Ikke godt. Lad fisken køle lidt af, og flag den i stykker med to gafler. Vend det hele rundt og spis dette lunkent.

torsdag den 3. december 2015

Klöbenboller




Klöbenboller var allerede gammeldags da jeg var barn. Men gud, hvor de smager godt. Det er en slags fluffy theboller med masser af rutiner, cocktailbær, og gerne også sukat, hvis man har det i huset. Grundopskriften er krydderbolleopskriften. Hvis du ikke lige har besøg af din bagemuse, så drop fordejen og gå direkte til dag 2, så er der klöbenboller i en ruf!

Af portionen bliver 8-12 stk. alt efter størrelse

1. dag:
100 gr. mel
100 gr. vand
 5 gr. gær

2. dag:
2 1/2 dl væske (vand, mælk eller en blanding)
10 gr. gær
10 gr. salt
15 gr. sukker
2 æg
1/2 tsk. frisk stødte kardemommekorn
 450 gr. hvedemel
 50 gr. blødt smør (stuetemperatur)
2 æg (igen)
1 pakke cocktailbær
1 dl rosiner
3 spsk. finthakket sukat

1. dag:
Rør fordejen sammen, film den og stil den til næste dag.
2. dag:
Rør væsken, fordej, gær, sukker, salt, kardemomme og æg sammen og tilsæt melet lidt efter lidt. Dejen bliver bedst når du kører den på røremaskinen. Når du har rørt den 5-6 minutter tilsætter du smørret i små klumper (hvis du er så snedig som mig, så glemmer du konsekvent at tage smørret ud og bliver nødt til at rive det ned i dejen...). Rør indtil dejen er kørt skær, dvs. er glat og fin og begynder at slippe kanterne på skålen. Dejen skal nu hæve lunt i 2 timer.
Hak cocktailbær og sukat, og hæld det sammen med rosinerne på dejen. Slå to æg ud over, og ælt det på bedste barn-i-sandkasse-maner ved at tage en håndfuld dej og presse den ud gennem fingrene. Det er ikke meningen at dejen skal hænge sammen, den skal nærmest være som store klumper med æg udenpå. Sørg for at frugtstykkerne er over det hele og ikke bare uden på.

Sæt dejen i bolleagtig facon med god afstand på en bageplade (3 gange 3 rækker). Lad dem efterhæve i ca. 1 1/2 time.

Varm ovnen op til 220 grader og når den er rygende varm, så sæt en plade ind. De skal bage ca. 13-15 minutter.

 Spis dem straks med iskoldt smør. Det er SÅ godt. Og drik the til!

tirsdag den 1. december 2015

Hindbærparfait


Her er en lille fiks hindbærparfait. Hvis man er til lakrids - som er et RET godt match med hindbær (eller hvid chokolade), så kan man spice isen op med lidt lakrids også - efter samme princip som hindbær-lakrids-cocktailen.

200 gr. frosne hindbær
4 æggeblommer
8 spsk. sukker
1/2 liter piskefløde

Kog hindbærene op og lad dem småkoge i 5 minutter. Passer dem gennem en sigte, så kernerne kommer væk (medmindre, selvfølgelig, du har en fest ud af at tygge dig igennem din hindbæris). Lad pureen køle helt af.

Kom piskefløde, æggeblommer og sukker i en røreskål, og pisk det hele til en cremet masse. Man kan sagtens piske det i en skål. Når man har en fast og cremet masse, så vend hindbærpureen i, og smag evt. til med mere sukker, hvis du synes at den er for sur. Vend det godt rundt uden at slå luften ud af ismassen. Frys den enten på maskine - og efterfrys i en passende bøtte. Eller kom den direkte i en bøtte og så 4-5 timer ud i fryseren. Så er der is til folket!