mandag den 7. december 2015

AndeSOVS - den hurtige og den langsomme


Vi er nogen der går op i sovs. Der skal f.eks. være RIGELIGT. Den må gerne være brun, og så skal den kunne hænge ved kartoflerne. Ikke sådan noget tyndt sjask. Jeg dyrker julesovsen til anden, koger på den i 11/2 døgns tid, letter på låget og bliver helt salig. Du kan dog sagtens begynde julemorgen og have god sovs til om aftenen. Her er min opskrift - og nedenfor følger en snydeudgave hvis du enten ikke har samme passionerede forhold til sovs - eller bare har lidt travlt. Det ser måske lidt omstændigt ud, men den kan laves på ca. 1 time - og man behøver jo ikke stå og tale med den hele tiden!

2 hakkede løg
2 fed hvidløg
3 laurbærblade
3 kviste timian
1 tsk. hele enebær
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. hele sorte peberkorn - med top på
ca. 150 gr. knoldselleri i små terne
2 store gulerødder i tern
1 stor persillerod i tern
2 dl portvin
1 dl rødvin
1 spsk. groft salt
4 spsk. sherryeddike eller hvid balsamico
1 pakke kyllingekråser
evt. indvolde og afklip fra anden (undtagen leveren)
stegesky fra anden
evt. lidt fløde og lidt kulør
andefedt til stegning, hvis du har, ellers olie eller smør

Tag de hele krydderier og knus dem groft enten i en morter eller med bagsiden af en kniv. Grøntsager, krydderier og timian steges 10 minutter ved medium varme i fedtstof. Det skal blive gyldent og falde sammen. Tag det op og sæt til side. Varm lidt mere fedstof op, og brun kråserne - de skal steges hårdt. Når de er pænt brunede, tilsættes grøntsagerne igen. Kom eddiken på og kog den væk, kom portvin på og kog det væk. Tilsæt rødvin, vand eller bouillon til det dækker. Lad det stå og koge for lavt blus i en dags tid. Kom stegesky fra anden i undervejs. Dagen efter koges sovsen op, og hældes gennem en sigte. Pres, så du får så meget så muligt med, det gør ikke noget hvis nogle af grøntsagerne bliver moset ned i. Kog det hele op, og smag til. Måske skal der lidt mere salt eller eddike i, eller en smule fløde. Juster farven med kulør. Spis, og vær salig!

Den hurtige version:
2 hakkede løg
2 fed hvidløg
3 laurbærblade
3 kviste timian
1 tsk. hele enebær
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. hele sorte peberkorn - med top på
ca. 150 gr. knoldselleri
2 store gulerødder
1 stor persillerod
2 dl portvin
1 spsk. groft salt
4 spsk. sherryeddike eller hvid balsamico
fedtstof til stegning
evt. fløde og kulør

Varm fedtstoffet op, og steg løg og de knuste krydderier gyldne sammen med salt, timian og laurbær. Riv sellerien, gulerødderne og knoldsellerien på groft rivejern, og kom det ned til løgene. Steg det til det bliver gyldent, og kom så portvin ved. Lad det koge væk, og tilsæt eddiken, lad den også koge væk. Fyld nu op med vand og andeboullion fra pulver/fond, og lad det hele boble ved medium varme i 30-45 minutter. Dræn det gennem en sigte, igen gør det ikke noget hvis nogle af grøntsagerne kommer med ned i, det giver lidt struktur til sovsen. Kog det hele op og smag til - måske skal du justere lidt med eddike eller citron eller fløde. Tilsæt kulør. Spis og vær glad!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar