tirsdag den 22. december 2015

Honningkage


Honningkage er ikke svært at lave, men det kræver lidt kræfter når man skal rulle dejen ud - og så er det en af de få ting, men ikke lige kan spontanlave fem minutter før servering. Dels skal honning og mel helst ligge og modne i min. 14 dage før man vil bage (jeg indrømmer blankt at jeg ikke har prøvet andet, så jeg ved ikke om man reelt kan smage forskel. Men altså, det er det de gør i Christiansfeld i Brødremeningheden når de bager honningkager. Og er der nogen, der har styr på honningkager, så er det da dem!), dels er honningkagerne stenhårde når de kommer ud af ovnen (når de er blevet kolde vel at mærke, så de skal først ligge og trække fugt i et par dage før man kan køre videre med dem. Jeg synes de bedste honningkager er dem der er lagt sammen med smørcreme og penslet med et generøst lag chokolade.

Honningkage
425 gr. honning
425 gr. hvedemel
2 tsk. med top stødt kanel
2 tsk. med top stødt ingefær
2 tsk. med top sødt nellike
10 gr. potaske
2 æggeblommer

Smørcreme
100 gr. flormelis
100 gr. smør

Overtræk
200 gr. mørk chokolade 70 %

Bland honning og mel til det er blandet godt sammen. Læg den i en lufttæt pose og opbevar det i køkkenet - ikke på køl! et sted, hvor det ikke får direkte sollys. Lad det ligge i min. 14 dage.

Tag din fordej og kom den i din røremaskine (jeg tror virkelig ikke man kan ælte det i hånden, det er meget hårdt), tilføj krydderierne, og rør potasken ud i æggeblommerne, pas på det ikke klumper. Rør den grundigt sammen til det er samlet i en stor klump. Det tager mange minutter, og du skal ikke starte med for høj hastighed. Ælt dejen videre i hånden, så den samler sig. Del dejen i 6 dele og rul hver del til en stang der er lige så bred (ikke lang) som en bageplade - hvis de bliver for lange, bliver de helt uhåndterbare. Bag dem ved 200 grader i ca. 12 minutter. Tag dem ud og lad dem køle af. Nu bliver de helt hårde. Læg dem på en bageplade med bagepapir over og læg et hårdt vredet viskestykke oven på bagepapiret (der skal være papir i mellem ellers går kagen i opløsning og du ender med noget smat). Lad det stå i ca. 4 dage, hvor du hver dag vrider viskestykket op igen, og lægger det over. Mærk på honningkagen, den skal være blød og lækker. Når den er klar så...

Smørcreme: Pisk smør med flormelis til det er luftigt og hvidt. Flæk honningkagerne, og smør et generøst lag smørcreme på hver side, læg dem sammen igen, og pensl med smeltet chokolade ad flere omgange - husk også undersiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar