mandag den 14. december 2015

Klejner med citron og Cointreau


Klejner skal der til, før det er ordentlig jul. Jeg har nok bagt klejner i 15 år - og synes de var vældig skrøbelige - før jeg fik den geniale ide (nej ok, det var et rent tilfælde, hvis sandheden skal frem) at ælte dejen efter den har været på køl. Vupti, blev klejnerne fine og stabile og brækkede ikke i atomer når jeg stegte dem. Jeg kommer revet citronskræl i klejnerne og et par spsk. Cointreau eller Grand Manier. Og så laver jeg dem tynde, så de kan blive sprøde.

Ca. 80 stk.

150 gr. smør
150 gr. sukker
2 spsk. Cointreau eller Grand Manier
6 spsk. piskefløde
6 æggeblommer
400 gr. mel

1 kg palmin til kogning

Rør smør og sukker sammen, tilsæt alkohol, piskefløde og æggeblommer og rør til sidst dejen glat med melet. Den bliver ret klistret. Du skal sørge for at den er rørt godt sammen, men du skal ikke røre den for længe, så bliver klejnerne ikke sprøde. Læg dejen på køl i et par timer eller døgn til den er gennemkold.

Tag dejen ud og ælt den igennem på et meldrysset bord. Rul den ud - drys med mel, så det ikke hænger fast i bordet, men uden at få kørt for meget mel på dejen, så bliver klejnerene tørre. Sæt lange strimler (3 cm brede) af med en klejnespore (eller en kniv) og skær 6-7 cm i længden. Nu har du en masse små firkanter. Inde i hver firkant skærer du nu med klejnesporen eller en lille kniv, et snit på 1,5 cm. Vrid klejnerne - dvs. tag en snip og stik den i genne, hullet og træk forsigtigt til.

Få alle børn og hunde, marsvin og gamle tanter ud af køkkenet, og smelt fedtstoffet. Det skal være så varmt, at det syder om en tændstik. Kom nu klejner i, der skal ikke være for mange ad gangen. vend dem en gang, og tag dem op når de er gyldne og flyder ovenpå. Lad dem køle af og spis. Kan opbevares et par uger i en lufttæt beholder - hvis de lever så længe!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar