mandag den 29. februar 2016

Pirogger


Pirogger er i princippet en indbagt pizza - på russisk. En gærdej med olie, lagt sammen om fyld og bagt. Jeg er ikke sikker på at du vil kunne få denne version i Rusland, men det bliver den nu ikke dårligere af. Det er fint som et vegetarisk aftensmåltid, gerne med noget sprød salat med spunk i til (f.eks. fintsnittet rødkål, vendt i en dressing af olie og eddike, et presset fed hvidløg og 1/2 dl friskklippet dild. DET er ikke tosset). Jeg lavede to slags - en med en indkogt tomatsauce med mozarella og en med sauteret spinat med feta.

Af portionen her bliver 12 stk.

45 gr. gær
4 1/2 dl vand
6 spsk. olivenolie
1 tsk. salt
150 gr. fuldkornshvedemel
450 gr. hvedemel + mel til udrulning
1-2 æg til at pensle med

Fyld
1 pose frisk babyspinat (300 gr.) eller tilsvarende optøet
1 fed hvidløg
200 gr. fetaost
smør, salt, peber, 1/4 revet muskatnød

500 gr. friske stilktomater (eller flåede på dåse)
1 skalotteløg
1 fed hvidløg
2 spsk. æblecidereddike
salt, peber
2 mozarellakugler (frisk/blød mozarella)

Lav dejen først: Opløs gæren i lunkent vand, tilsæt olie, salt og rør melet i, hold lidt af hvedemelet tilbage. Dejen skal være ret fast, så du kan rulle den ud. Kom en smule mindre mel i, end du synes, da melet suger noget væde under hævningen. Dæk skålen til og lad dejen hæve i 30 minutter. Lav fyldet imens.

Kog hele tomater med skalotteløg, hvidløg, æblecidereddike, salt og peber. Kog det under låg i ca. 15 minutter, og tag så låget af og rør grundigt rundt så tomaterne går i stykker. Lad så meget væde så muligt koge væk. Hvis massen stadig er meget våd, så lad den dryppe af i en fintmasket sigte. Skær mozarellaen i skiver.

Vask spinaten grundigt, og tryk/slå den fri for væde. Smelt smørret og lad det bruse af. Sauter spinaten til den er faldet helt sammen, tilsæt hvidløg, salt (ikke for meget da feta kan være ret salt), peber og muskatnød. Lad det hele dryppe godt af i en sigte. Skær eller bryd fetaosten i mindre stykker.

Del dejen i 12 stykker og rul hvert stykke ud i en cirkel. Fordel tomatblandingen på halvdelen af stykkerne - på den ene halvdel af cirklen. Fordel mozarellaen over, pensl kanten med æg, og fold den frie dejende ind over den ende med fyld på og tryk den godt sammen, brug evt. en gaffel. Læg forsigtigt de færdige pirogger over på et bagepapir og pensl dem med æg. Fordel spinatblandingen på de sidste seks pirogger - på den ene halvdel af cirklen. Fordel fetaosten over, pensl kanten og tryk kanterne godt sammen. Pensl med æg, og bag i 10-15 minutter i en 200 grader varm forvarmet ovn. Lad dem køle af i et par minutter inden du serverer dem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar