Jeg elsker at lave mad. Og spise det. Det er vigtigt for mig at spise varieret (det er også meget sjovere) og at der står henholdsvis fiske- og vegetarretter på bordet mindst en gang om ugen. Jeg laver lige gerne indisk, thailandsk, vietnamesisk, italiensk, græsk og arabisk mad, og jeg kan godt lide at lave 'tema-uger' og fordybe mig i et køkken i en periode. Her er mine bedste opskrifter! Hvis der ikke er angivet andet, er opskrifterne til 4/5 personer – MED tilbehør.
søndag den 7. februar 2016
Boller med fuldkornsdurum og surdej
Udover at den opmærksomme læser vil have luret at jeg er fan af surdej og den utrolige SMAG kombinationen af surdej og lang hævetid giver brød, så kan jeg også ret godt lide fuldkornsdurum mel. Det har en dyb kornsmag - og så er der også sådan lidt fuldmoden majs over smagen. Bollerne her er bagt med surdej, gær og fuldkornsdurum. De har en sej overflade og et fint blødt luftigt indre.
Surdejsblanding: 200 gr. vand
100 gr. hvedemel
100 gr. fuldkornsdurummel
1 dl surdej
Selve dejen - dag 2:
700 gr. vand
400 gr. surdejsblanding
10 gr. gær
25 gr. salt
200 gr. fuldkornsdurummel
800 gr. hvedemel
Dag 1: Lav surdejsblandingen og lad det stå mindst natten over under et klæde (hellere det, end at filme det) på køkkenbordet. Det skal stå lunt og godt - ikke i direkte sollys.
Dag 2: Kom vandet i en skål og tilsæt surdej - husk at tage lidt fra, til næste gang du skal bage - læs mere om surdej her. Tilsæt gær, salt, det grove mel og hvedemelet, og rør det godt sammen. Det er en ret våd dej, men det skal selvfølgelig være til at forme bagefter, så hvis du kan se at den er alt for våd, så tilsæt noget mere mel. Læg et klæde over skålen og lad den stå i et par timer. Det er vanskeligt at sætte præcis tid på - og det er irriterende, hvis man ikke er en erfaren bager - men det KAN man ikke, for det kommer an på hvor varmt der er i dit køkken, og på, hvor meget fut der er i surdejen. Den skal være hævet tydeligt op. Kig til den efter et par timer, og vend den rundt i skålen. Lad den stå et par timer til.
Når den er hævet fint, så form den enten til to brød, et brød og en flok boller eller hvad du nu har lyst til, du kan også lave flutes af den, hvis du vil. Uanset, så former du dejen ved at tage en klump dej - hvis dejen er ret våd, så drys lidt mel på overfladen, så det er til at håndtere - og folde enderne på dejen 'ind i midten' af klumpen. Bliv ved indtil du har en fin rund og 'spændt' bolle. Sæt den på bagepapir og lad den hæve i et par timer. Når den er flot hævet op, er den klar til at blive bagt. Varm ovnen op til 250 grader - gerne med en bagesten i. Bagestenen gør at brødet får et chok når det kommer ind på en 250 grader varm sten - og i en varm ovn, og så skynder det sig at hæve. Smart, ikke? Lad gerne ovnen varme op i 20-30 minutter, så den er rygende varm (det vil sige at du skal tænde for ovnen lidt før bollerne er færdighævede). Bag boller i 15-20 minutter, brød i ca. 40 minutter, men her skal du skrue ned til 230 efter 20 minutter, ellers bliver det for mørkt. Smager fantastisk og kan også varmes næste dag - 5 minutter i en 200 grader varm ovn, og fryser også godt. Hvis du har bagt brød, så skær det i skiver og frys det ned, hvis du ikke får det spist på en gang, så kan man altid tage en skive ad gangen op og smække i brødristeren - så er der næsten nybagt brød.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar