mandag den 10. august 2015

Gratineret kulmule på spinatbund


Kulmule er en dejlig, fast og hvid spisefisk i den lidt dyre ende. Her lægger den fisk til en gammel klassiker i mit køkken: sauteret helbladet spinat, fisk og så til sidst en hollandaise, smagt til med citronsaft og revet citronskræl og gratineret i ovnen. Det er RET godt. Hvis man har et par små bacontern, som man ikke ved hvad  man skal gøre med, så kan man lige drysse dem over fisken inden saucen kommer på. Vi fik små nye kartofler til, og gulerodsstave der var kogt i 2 minutter og derefter sauteret i  smør, honning, timian og salt.

750 gr. helbladet spinat - frisk eller frossen
500 gr. kulmulefilet
1 fed hvidløg
1/2 muskatnød
smør til stegning

Hollandaise med citronskræl:
200 gr. smør
4 æggeblommer
1 dl vand
1/2 citron (saft og skræl)
salt og peber

Begynd med spinaten: Varm smørret op, tilsæt presset hvidløg, og kom spinaten på - hvis den har været frosset, så knug det værste vand af den. Varm det hele godt igennem og tilsæt salt, peber og 1/2 friskrevet muskatnød. Kom det i et ovnfast fad. Læg fisken ovenpå - i et lag. Drys den med lidt salt, og evt. revet citronskræl fra den anden halvdel af citronen. Bag fisken i en 200 grader varm ovn - den skal lige akkurat være færdig. Min fik 15 minutter, men det kommer an på, hvor tyk fisken er. Prøv dig frem - tag fadet ud og tjek med en spids kniv om den er færdig. Tag fadet ud, og sæt ovnen på grill. Lav imens hollandaisen.

Hollandaisen laves efter samme princip som bernaisesauce:  Start med at smelte smørret. Smelt det over lav varme, så behøver du nemlig ikke at køle det så meget ned bagefter. Når smørret er lidt varmere end din lillefinger, så er det klar. Brug en tykbundet gryde (hvis det er den samme gryde som du har smeltet smørret i, så tjek lige at bunden ikke er brændende varm før du kommer æggeblommerne i), kom æggeblommer og vand i. Sæt gryden over på medium varme, og pisk. Tilsæt smørret i en tynd, tynd stråle mens du pisker i vildskab. Ikke noget med at stoppe nu (heller ikke selvom huset brænder). Pisk indtil saucen er homogen, skummende og cremet. Mærk hele tiden med en finger ned mod bunden af gryden hvor varm den er, så du ikke risikerer at den begynder at få for meget - eller at koge. Det er muligt at du kan tilsætte mere vand - hvis du synes den er for tyk, så kom lidt mere i. Vandet skal have stuetemperatur.  Smag til med salt, peber, citronskræl og citron.

Kom hollandaisen over den færdige fisk og sæt den under grillen i ovnen. Nu skal du passe på, for pludselig går det stærkt, og det er ikke meningen at der skal være brændt citronrøræg oven på fisken. Når saucen bobler op og bliver lyserbrun, så er den klar.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar