lørdag den 16. maj 2015

Carpaccio af kalv


Carpaccio - altså tynde skiver af råt kød, typisk oksemørbrad, er en fantastisk delikatesse - hvis man ellers kan lide råt kød. Der er mange versioner af den - skalstegt, med bønnesalat på ala Jamie Oliver, og hvad har vi. Jeg synes nu at den er allerbedst i sin urform - kød, olivenolie, friskkværnet peber og et par friske basilikumblade. Man bliver helt salig. Hvis du kun kender den version man kan få i supermarkedets køledisk, så skulle du tage at prøve den ægte vare en dag. Der er himmelvid forskel. Brug kød af god kvalitet, vær meget omhyggelig med din køkkenhygiejne, og lav den umiddelbart før den skal spises.

(2 personer som ret godt kan lide carpaccio)
ca. 200 gr. kalvemørbrad
50 gr. hel parmesan
olivenolie
friskkværnet peber
frisk basilikum

Puds mørbraden af, hvis den ikke er det i forvejen - dvs. at du skal skære synligt fedt og sener fra - alt det, som ikke er virkelig lækkert at tygge i. Film kødet tæt og smid det i dybfryseren i ca. 1/2 time. Det er nemmere at skære det i tynde skiver, når det er en smule frossent udenpå.

Tag det ud, og skær tynde skiver med en skarp kniv. Når du har skåret en skive, så læg den på skærebrættet og mas/tryk den flad med bagsiden af kniven (det skal være en bred kniv) - lidt ligesom hvis du skulle smøre hårdt smør ud på et stykke brød. Tag den nu tynde og fine skive, og læg den fint på en tallerken. Hvis du ikke skal spise lige med det samme, så film tallerkenerne og sæt dem på køl. Her kan de hvile i 1/2 time. Tag dem ud, dryp olivenolie over (helst en god en.. Jeg synes det er så sjovt, når det står i opskrifter. Som om man har en god olie stående, og så sådan en møgdårlig en. Nå.). Høvl tynde spåner af osten med en kniv eller en tyndskræller (kartoffelskræller) og fordel det over. Kværn frisk peber over, og kom skyllede basilikum over. Spis. Gerne med et glas kølig hvidvin til - helst noget med noget stamina, ikke noget der er sødt eller blomstret. Vi er ovre i noget oversøisk Chardonnay, synes jeg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar