fredag den 29. maj 2015

Kylling Marengo

Her er endnu en ret, som blev fortæret inden jeg kunne nå at tage et billede af det. Nogle gange skulle man tro, at man bestyrer et pensionat for drager. Sultne drager. Nogle gange lyder det også sådan...

Nå, men tag det som et tegn på, at det er en dejlig ret. Oven i købet en ret med en historie bag, den er nemlig - i følge legenden - en slags 'tøm dit køleskab' fra Napoleons tid. Altså, dengang havde de jo ikke køleskabe, men princippet er det samme: Napoleons hær rykkede så hurtigt frem, at forsyningstropperne ikke kunne følge med. Napoleon var sulten, og små mænd der er sultne, skal man jo ikke spøge med, så kokken røg ud og tog hvad han kunne finde rundt omkring. Det var noget med nogle krebs og en kylling og nogle æg og så lidt grønt. Vupti, så kom han ud med denne fine ret. Ægget har jeg droppet, men hvis man gerne vil være autentisk, så på med et spejlæg.

Kombinationen af kylling og krebs er overraskende god.

1 hel kylling eller 8-10 stykker kylling
olie, salt og peber
2 gulerødder
1 porre
1/4 selleri (knoldselleri)
1 fed hvidløg
1 løg
3/4 dl vermouth (tør, f.eks. Noilly Prat)
1/2 liter hønsebouillon
2 dåser flåede, hakkede tomater
1-2 spsk. hvid balsamico
1 pose krebsehaler
(5 hele krebs eller jomfruhummer, hvis man er ved muffen)

Parter kyllingen hvis den er hel. Brun kyllingestykkerne (og de hele krebs eller jomfruhumere, hvis du har sådan nogle) ved høj varme, og tag dem op igen. Hak alle grøntsagerne fint i små tern, og steg dem i ca. 10-15 minutter ved lav varme sammen med salt og peber. Kom vermouth på (- du kan også bruge lidt hvidvin, hvis du ikke har vermouth - eller cognac, hvis det skal være helt vildt) og lad det koge næsten helt væk. Tilsæt bouillon og flåede tomater, og lad det hele koge i ca. 15 minutter. Blend saucen, til den er ensartet, læg kyllingestykkerne i, og lad det koge for medium varme til kyllingen er mør - det  kommer lidt an på, hvilke udskæringer du har, hvor lang tid det tager. 15-20 minutter. Til allersidst tilsættes krebsehalerne og varmes igennem. Smag til.

Serveres med ris og flutes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar