tirsdag den 12. maj 2015

Forårsruller


 

Forårsruller er for det asiatiske køkken hvad gratinen var for det danske engang - forstået på den måde, at det næsten kun er fantasien der sætter grænser for hvad man kan komme i sine forårsruller. Man kan rydde grøntsagsskuffen. Her er både en vegetarisk version og en med kød og ris - jeg foretrækkere faktisk den vegetariske. Det er lidt tidskrævende at lave, men jeg synes til gengæld at hjemmelavede forårsruller er i en helt anden liga end de dersens daloon-tingester man kan få på frost. Lav en ordentlig portion, kog hele molevitten og frys dem ned der er til overs. Server gerne med gomadressing og soya - og måske en sød chilisauce, hvis du kan lide det.

1 pakke forårsrulledej (du kan også fint bruge fuldkornsdej)
Olie til friturestegning - jeg bruger majsolie

Vegetarruller: (jeg fik 16 af portionen her)
1 lille spidskål
1 rød peberfrugt
2 spsk. (sesam)olie til stegning
1 fed hvidløg
3 mellemstore gulerødder
1/2 lime
1 spsk. østerssauce
3-4 spsk soyasauce

Melklister af 2-3 spsk. mel rørt med en smule vand, så det bliver tykt klister

Ruller med kød og ris: (jeg fik 14 ruller af portionen her)
500 gr. hakket oksekød
1 tsk. hel spidskommen
1/2 lime
1 spsk. østerssauce
3-4 spsk soyasauce
1/2 liter kogte, kolde ris (rester fra dagen før f.eks.)

Vegetarrullerne:
Skræl gulerødderne og riv dem groft - eller skær dem i meget, meget tynde skiver og derefter stave. Husk, at de skal kunne være i en forårsrulle. Varm sesamolien op, pres hvidløget og kom det på, tilsæt gulerødderne. Snit kålen fint, gerne på et mandolinjern, hvis du har sådan et. Skær peberfrugten i tynde skiver - igen gerne på mandolin. Kom det hele på panden og steg det mens du vender rundt i det hele tiden - det skal lige akkurat falde sammen. Tilsæt så soya, østerssauce og saften af 1/2 lime og bland det hele godt. Hæld det til afdrypning i en sigte.

Ruller med kød og ris:
Brun kødet med spidskommen til det er stegt over det hele. Tilsæt soya, østerssauce og saften af 1/2 lime. Bland risene i, og hæld det hele til afdrypning i en sigte.

Nu skal der rulles. Forårsrulledej er noget sart noget som ikke skal tørre ud, så hav et fugtigt viskestykke ved hånden som du lægger stakken af dej på, og dækker den til med. Læg et ark foran dig, med den spidse ende ned af. Placer nu ca 3-4 spsk. fyld på rullen 1/4 oppe - lad der være et par cm. frit ud til kanten. Fold den spidse ende op over fyldet med fast hånd, rul en omgang, og fold siderne ind over - lidt ligesom hvis du skulle folde en kuvert. Rul det ret stramt sammen til du står med en spids endesnip igen. Smør den med melklister og fold den ind over rullen. Læg den med sammenføjningen nederst (hvis du er skrupforvirret nu, så google Louise Lorang forårsrullerne på aarstiderne, så kan du se en fin lille video af hvordan du skal gøre).

Varm olien op i en gryde med plads til 3-4 ruller ad gangen. Send børn og hunde ud af køkkenet. Når olien syder om en tændstik er den varm nok. Kog 3-4 ruller ad gangen, vend dem en gang. Læg dem på avispapir og lad dem dryppe af. Hvis du laver dem på forskud, så kan du lune dem 5 minutter i en 200 grader varm (varmluft) ovn inden du spiser, så er de perfekt sprøde og varme.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar