onsdag den 27. maj 2015

Muslinger med fennikel, hvidvin og fløde


Muslinger er en fin spise. En stor grydefuld friske blåmuslinger og et godt brød til - så er der dømt madlykke. Jeg har ikke lavet mine yndlingsmuslinger i mange år, men NU skulle det være. Det var så her at jeg opdagede, at hvis man laver det i en børnefamilie, så kan man skære ret meget ned på muslingerne  - måske en 100 gram er nok til 6 personer.. - og sætte en masse flutes på bordet i stedet. Men hvis man er en 4 voksne, så passer denne portion fint. Man skal i øvrigt ikke være så bange for at bruge vin i madlavningen - alkoholen fordamper, og det smager hverken 'sprittet' eller 'vinet'.

Muslinger skal være LUKKEDE når de er rå, og ÅBNE når de er tilberedt. Vask muslingerne, kasser alle dem, der ikke er lukkede eller som har beskadiget skallen (hvis du har haft dem på køl, så kan de nu altså godt gabe et par millimeter uden at det betyder at de er døde; det skyldes 'chokket' når de kommer ud fra køleskabet).

3 kg blåmuslinger
2 løg
1 fed hvidløg
2 porrer
1/2 stor fennikel
3-4 kviste timian
olie til stegning
salt og peber
3 dl hvidvin
1/4 l piskefløde
4-5 spsk. purløg

Starte med at rense muslingerne. Hvis der er nogen du er i tvivl om, kasser dem. Hvis du kun er lidt i tvivl, så kan du evt. samle dem i en lille bunke, og koge dem for sig selv. Hvis de er åbne efter kogning, så er de fine. Du skal regne med en del svind på sådan en portion. Tag din allerstørste gryde - muslingerne fylder virkelig meget når de åbner sig.

Kom olie i gryden og finthakket løg, hvidløg, porre og fennikel, timian og steg det for medium varme til det er glasagtigt. Kom hvidvin på, skru op for varmen og tilsæt de rensede muslinger. Læg låg på og lad dem koge ca. 5 minutter. Ryst gryden undervejs (ligesom når du laver popcorn). Tjek at muslingerne er åbne. Hæld væden fra  gryden ned i en anden gryde (!!) Og tilsæt piskefløde. Kog det godt igennem, du kan evt. reducere det lidt, hvis du synes at der er for meget. Tilsæt til sidst purløg - det kan være frisk eller frossen, og lad det koge med. Server muslingerne i dybe skåle med en god skefuld 'suppe' over, og server med godt brød (det er ikke her du skal bruge noget gammelt møgbrød. Eller toastbrød). Herligt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar