lørdag den 12. september 2015

Enebærgryde med kartoffelmos


Udover at efteråret er så smukt med sin blå, blå himmel, kølige luft og gyldne blade (og der er nogen der har fødselsdag der) så er det også startskuddet til diverse simreretter. Her en hurtig en af slagsen - enebærgryde med en ordentlig skudefuld bagt kartoffelmos til. Der er to skoler inden for kartoffelmos - den hvor man pisker kartoffelmosen op med en elpisker og mælk, så det bliver helt fluffy, og så en mere rustik en, hvor man rører mosen med muskat og smør. Jeg kan bedst lide den sidste.

Bagt kartoffelmos
2 kg. kartofler, gerne deciderede mos-kartofler
100 gr. smør (eller mere)
1 tsk. salt
1/2 revet muskatnød
peber

Enebærgryde
500 gr. glad gris i tern
1 1/2 spsk knuste hele enebær
1/2 l madlavningsfløde 18 %
1 fæl lille bouillonterning
1-2 spsk. hvid balsamico
sovsekulør (JO)

Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem - du skal ikke komme salt i vandet. Når de er helt møre, så mos dem ned oven i smørret. Kom salt, peber og revet muskatnød til, og spæd op med noget af kogevandet. Rør, til du får en ensartet mos i en jævn konsistens - det er ikke til at sige, hvor meget kogevand du skal tilsætte, for det kommer an på kartoffelsorten. Fyld mosen i et ovnfast fad og giv den 30 minutter ved 200 grader varmluft i en forvarmet ovn, til den er smuk gylden ovenpå. Du kan også drysse rasp eller nødder ovenpå, hvis du er til det. Det er jeg ikke.

Steg svinekødet i olie ved høj varme så det rent faktisk bliver stegt og ikke bare kogt i sin egen saft. Når kødet har fået stegeskorpe på, så tilsæt enebær og lad dem stege med. Kom fløde og bouillonterning ved og hvid balsamico, smæk låg på, og lad det koge for svag varme i 30 minutter. Juster farven med sovsekulør til sidst, for det ser ærlig talt ikke særlig appetitligt ud når det er gråhvidt.

Server, og observer glad lykke og høje smaskelyde omkring bordet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar