tirsdag den 22. september 2015

Lausitzer rouladen

I Tyskland skærer man dyrene op på en anden måde end vi gør i Danmark. Det giver nogle gevaldige fordele - prøv f.eks., at spise kassler næste gang du er i Tyskland. Det er en slags hamburgerryg som sidder på et ben, og er meget bedre end den danske udskæring. Og man skal have sauerkraut til. En anden god ting er 'rouladen' som er kæmpestore tynde stykker af oksekød - jeg ved faktisk ikke hvad de er skåret af. Dem ruller man sammen, originalt med spæk, sennep, syltede agurker og løg. Og steger. Og koger i et par timer. Og så DØR man lidt når man spiser dem. Alting går op i en højere, smukkere enhed. Her er en - pauver - dansk miniversion, som min tyske familie sikkert vil grine hånligt af. Men der var helt stille ved middagsbordet i dag. Selv et-års-babyen var meget, meget salig (og hun fik endda kun sovs og kartofler). Serveres med rødkål til.

(4 personer)
Rouladen
500 gr. okseinderlår i tynde skiver - f.eks. bankekød, som bankes så flade så muligt
2-3 spsk. sennep - Maille
1-2 cornichoner per stykke kød
vand
2 dl piskefløde
2 spsk. hvid balsamico
2 spsk. lage fra agurkerne
Smør og olie til stegning
maizena til jævning

Rødkål
1 lille rødkålshoved
2 spsk. fedtstol
1/2 spsk. salt
1/2 tsk. peber
1/2 tsk. allehånde
1 tsk. kommen
1 dl æblecidereddike
1 dl æblejuice
ca. 2 spsk. sukker

Bank kødstykkerne ret flade med kødhammeren. Drys salt og peber på dem, smør sennep ud over dem - det er vigtigt at det ikke er en stærk dræbersennep, men en fin mild en, f.eks. som Maille. Skær de små agurker i kvarte og læg dem i samlet flok i den ene ende af hvert kødstykke. Rul stykkerne sammen fra den brede ende, og luk med en kødnål - eller et stykke ufarvet bomuldsgarn. Varm et par spsk. smør og et par spsk. olie op til smørret bruser. Brun rouladerne af. Kom vand ved, så det står halvt op om de små roulader, sæt låg på og kog i 1 - 1 1/2 time. Tilsæt fløde, lad det koge op. Fisk kødet op, og jævn saucen så den har en passende konsistens. Smag til med balsamico, agurkelage og evt. salt og peber. Kom kødet ned i igen, og server med små kartofler til.

Mens rouladerne koger, laver du rødkålen: Snit den fint på et mandolinjern, hvis du har det, ellers fint, fint i hånden - skær stokken fra. Varm olien op, tilsæt rødkål, kom salt, peber, allehånde og kommen ved. Steg kålen til den falder sammen. Tilsæt æblecidereddike og æblejuice, lad det koge op og lad kålen koge under låg i ca. 45 minutter, gerne længere. Smag den til, der skal nok noget sukker i, måske også mere eddike eller salt. Rester kan fryses, så har du til en anden god gang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar