fredag den 2. oktober 2015

Forårsruller med spidskommen og oksekød - og lynsyltet rød spidskålDa jeg lavede forårsruller forleden dag fik jeg den ultimative kompliment "Det er KLASSER bedre end Daloon". Det er jo lidt rystende - især fordi Daloon nærmest har mytiske dimensioner hos os - jeg tror vi har fået det 2 gange på 10 år, så ret beset er der næsten ingen der kan huske hvordan de egentlig smager. Men da det tager lidt tid at lave forårsruller, så er det jo heldigt at de hjemmelavede vinder... Forårsruller er ret nærende kost, jeg serverede dem med rød spidskål Bahn-mi-style med ristede cashewnødder, et fint og syrligt modspil til de fede ruller.

Jeg fik 20 stk. af portionen, lige nok til 6 personer - heraf en baby og en teenager

Forårsruller
1 pakke forårsrulledej
Olie til friturestegning - jeg brugte klam fritureolie, hvis du kan få majsolie, så brug det
melklister af 4 spsk. mel rørt lind med vand
1 kg. spidskål (2 hoveder - vej det, det kan være mere eller mindre fluffy)
ca. 1/2 dl. fishsauce
ca. 1/2 dl soya
500 gr. hakket oksekød
3 spsk. østerssauceOlie til stegning
Soya til spisning - samt evt. gomadressing og sød soyasauce

Lynsyltet rød spidskål bahn mi-style
1 dl sukker
1 tsk. salt
1 1/2 dl eddike (lagereddike)
1/2 rød chili, efter smag
2 cm ingefær skåret i tynde skiver
1 lime - saften
1 rødt spidskål
1 lille håndfuld cashewnødder.

Hvis du vil lave lynsyltet grønt til - og det vil jeg virkelig anbefale dig, så start med lagen. Kog sukker, eddike, salt, hakket chili og ingefær i tynde skiver op, og lad det koge til sukret er helt smeltet. Lad det køle af. Lige inden servering vender du tyndt, tyndstrimlet rød spidskål i (den er dekorativ og smager godt og så er den finere i strukturen end rødkål) i, vender rundt og drysser nødderne på.

Skær spidskålen fint på mandolinjern - i helt tynde strimler. Varm lidt olie op på en pande og steg spidskålen i mange portioner. Gør sådan: Steg den ved medium varme, mens du hele tiden vender rundt i den - den skal jo ikke brænde på. Når den akkurat falder sammen, så tilsæt ca. 1 spsk. soya og 1 spsk. fishsauce per portion (som er så meget rå kål du kan have på din pande uden at det vælter rundt over det hele når du steger det). Når du har stegt en portion, så smid den i en sigte så den kan dryppe af. Når alt kålen er stegt, skal du stege kødet. Varm lidt olie op på en pande til det er rygende varmt, kom kødet på og rør rundt så det fnuldrer i små stykker. Når alt kødet er stegt og brunt, så tilsæt lidt soya og østerssaucen. Lad også kødet dryppe af i en sigte. Bland kød og kål grundigt, og smag det til. Det skal smage af noget, men ikke være så salt, at det ikke kan tåle lidt soya når man serverer det.

Hvis du aldrig har lavet forårsruller før, så se denne video fra aarstiderne, hvor Louisa Lorang viser så fint hvordan man skal folde dejen. Læg rullerne med lidt afstand på bagepapir efterhånden som du bliver færdig.

Varm olien op i en gryde med plads til 3-4 ruller ad gangen. Send børn og hunde ud af køkkenet. Når olien syder om en tændstik er den varm nok. Kog 3-4 ruller ad gangen, vend dem en gang. Læg dem på avispapir og lad dem dryppe af. Hvis du laver dem på forskud, så kan du lune dem 5 minutter i en 200 grader varm (varmluft) ovn inden du spiser, så er de perfekt sprøde og varme. De kan sagtens fryse - hvis der er nogen til overs!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar