lørdag den 24. oktober 2015

Surdejsboller med ølandshvede og birkes


Her er endnu en version af fluffy koldthævedeboller. Denne gang med ølandshvede og birkes. Bollerne bliver fint prikkede af birkes - du kan sagtens tilsætte den dobbelte mængde.

500 gr. vand
10 gr. gær
20 gr. salt
1 dl surdej
200 gr. ølandshvede
400 gr. hvedemel
 25 gr. birkes
mel til at forme med

Bland vand og gær, sørg for at gæren er opløst ordentligt, tilsæt surdej, salt, birkes og alt melet. Så snart dejen er rørt sammen - dvs. at det ikke støver når du skruer op for hastigheden - så skru op til max og bliv i nærheden. Det kommer an på hvor meget melet suger, hvor tynd din surdej er osv. hvor hurtigt det går, men du skal blive ved, indtil dejen slipper kanterne på skålen og er samlet i en slags (våd) kugle. Den bliver blank og klumper sig sammen om dejkrogen eller kagevingen. Det tager alt fra 5-10 minutter. Smør en stor skål hvor der er plads til at dejen hæver med olie, og vip dejen over i. Film skålen og sæt den på køl til næste morgen.

Tænd ovnen på 250 grader, sæt din bagesten i eller en bageplade, hvis du ikke har en bagesten og tag dejen ud af køleskabet. Når ovnen er brandvarm - mindst 20 minutter, helst 30 minutter tager det, så hælder du dejen ud på et bord, drysset med et tykt lag mel og lidt polenta oven på. Lad den flyde ud, og drys så mel ovenpå den. Skær nu stykker ud, enten med en skarp kniv eller med en dejskraber (de der store flade plasticstykker). Du skal håndtere dejen så lidt så muligt, undgå at trække og hive i den. Formen må gerne være rustik. Efterhånden som du får stykkerne skåret af, så lemp dem over på den brandvarme bagesten. Giv dem 15 minutter (andet hold måske kun 12).  Lad dem køle af i et par minutter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar