tirsdag den 20. oktober 2015

Hindbærroulade


Jeg husker med gru min barndoms roulader. Der var den der med hvid creme i med hindbær, og en tigerstribet en, og en chokoladeroulade med mere hvid creme i. Jeg elskede det som barn, i dag vil det nok få mig ud i en spontan sukkerdetox, hvis jeg fik sat sådan en foran mig. Det er noget helt andet med hjemmelavede roulader. De er fluffy og lækre (hvis man husker at piske æggene længe nok) og man kan smugle revet citronskræl og mandelmel ned i dejen også. Så nærmer vi os en himmerigsmundfuld. Her er opskriften på en hindbærroulade, som er sådan en ur-roulade for mig. Alle rouladers moder. Hvis man har lyst, kan man koge hindbærfyldet - og hvis ikke, er et glas færdiglavet marmelade ligeså fint - bare husk, at det ikke må være for flydende.

4 æg
150 gr sukker
1/2 vaniljestang
30 gr. mandler (en håndfuld)
100 gr. smør
150 gr. mel
1 tsk bagepulver
sukker til at drysse med

Hindbærfyld
250 gr. hindbær
5 spsk. appelsinjuice
Sukker efter smag
1/2 citron (saften)
1-2 tomme vaniljestænger
ca. 1 spsk. maizena

Hvis du laver hindbærfyldet selv, så start med det: Kog hindbær og juice med så meget sukker du synes, saften af 1/2 citron og de tomme vaniljestænger. Det kan virke skørt at komme citron i hindbær, som jo ikke er særlig søde, men det fremhæver frugtsmagen, så det må du ikke springe over. Lad det koge i et par minutter, smag til. Skal der mere sukker i? Rør maizena ud i lidt KOLDT vand, og kom det ned i gryden lidt ad gangen mens du rører. Det skal tykne, men ikke være så tykt at man skal skære i det. Huske at det også bliver tykkere når der bliver koldt. Lad det koge et par minutter til under omrøring, og hæld det så ud på en tallerken og lad det køle af.

Smelt smørret ved medium varme. Pisk æg og sukker (brug en spsk. af sukkeret til at finddele kornene fra vaniljestangen  med) og vanilje MEGET længe. Hvis du bruger en håndmixer vil jeg tro at det tager 7-8 minutter på højeste hastighed. Skummet skal være hvidt, fluffy og nærmest lidt fast i midten. Du må ikke springe over her, for det er det der gør rouladen fluffy. Kværn mandlerne (med skræl og det hele) til fint mel. Kom smørret ned i dejen, mandelmel og mel blandet med bagepulver, og nu må du kun røre MEGET forsigtigt til dejen er akkurat blandet sammen til en homogenmasse. Bred dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir, sørg for at den er lige tyk over det hele. Sæt den ind i en kold ovn og tænd for den 160 grader varmluft. Kig til den efter 20 minutter. Den skal være lysebrun og fin og svampet - tjek evt. med en kødnål om den er gennembagt i midten, ellers skal den have lidt mere.

Tag den ud af ovnen, og drys overfladen med sukker. Vend rouladen rundt (uden at brænde dig på bagepladen!) så den sukkerdryssede side (overflade) vender ned ad, og læg et viskestykke over. Lad den stå i ca 10 minutter. Nu skulle du gerne dels kunne røre ved den uden at brænde dig. Pil bagepapiret af. Bred hindbærfyldet ud på rouladebunden - lad en stribe på 3 cm længst fra dig være uden fyld på. Rul nu forsigtigt rouladen sammen fra den lange side - brug bagepapiret, og fortvivl ej, hvis det er lidt svært i starten, og den knækker lidt. Når du har rullet den sammen, så stram papiret om den og pak den godt ind. Lad den helst ligge ved stuetemperatur til næste dag, så fyldet har tid til at trække ud i den. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar