fredag den 16. oktober 2015

Ris ala mande


Allersenest i november - men helst allerede i oktober er det tid til ris ala mande. Jo det er. En udpræget dejlig jule-dessert, som det er synd og skam kun at spise EN gang om året. Jeg ser mit snit til at snige en gang ris ala mande ind i menuen en lille håndfuld gange før jul. Så er behovet ligesom også dækket. Jeg laver en helt klassisk version med vanilje, ikke noget med citronskræl eller kanel eller andre fremmedlegemer i. Risengrøden skal være helt kold før du begynder at komme flødeskum i, for ellers smelter den og det bliver virkelig mærkeligt. Kirsebærsauce smager godt når man laver den selv, men jeg snyder nu tit på vægten og køber den færdig.

Risengrød
3 dl grødris
kogende vand så det dækker
et nip salt
1 liter sødmælk (måske mere)

1 vaniljestang
1/2 piskefløde
1 stor håndfuld mandler
sukker

Kirsebærsauce
1 glas dessertkirsebær
1 som vaniljebælg
citronsaft
1 stjerneanis
lidt maizena

Risengrød: Kom grødrisen i en gryde, og kom kogende vand på så det dækker og et nip salt. Lad vandet koge 'væk' mens du rører i grøden af og til. Kom så det meste af en liter sødmælk på, og rør rundt mens den bliver varmet op. Skru så helt ned for varmen og sæt låg på. Se til grøden af og til, og tilsæt mere mælk efterhånden som det bliver suget op. Lad grøden stå på varmen i 45-60 minutter, se jævnligt til den, og mærk efter, om risen er mør.

Lad grøden køle helt af.

Helt af!

Kirsebærsauce: Kog imens kirsebærrene op med den tomme vaniljestang, en hel stjerneanis og lidt citronsaft. Lad det småsimre i 15 minutter - og smag det til. Måske skal der mere sukker - eller citron i. Jævn med en smule maizena udrørt i koldt vand. Det skal bare lige tykne lidt, så det hænger ved desserten.

Hæld kogende vand over mandlerne og smut dem. Pisk fløden med sukker (hvor meget synes jeg virkelig er en smagssag! Jeg foretrækker at det ikke er hvinende sødt), hold 1 spsk. sukker tilbage, og skrab vaniljekornene ud heri, sørg for at de bliver findelt. Hak mandlerne groft. Vend det hele ned i den iskolde grød - du kan evt. starte med 1/3 af fløden, for ikke at få slået al luften ud af det. Server med lunken kirsebærsauce.

Visse steder i det ganske land spiser man ris ala mande med karamelsauce. Det er slet ikke så tosset heller.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar