Jeg elsker at lave mad. Og spise det. Det er vigtigt for mig at spise varieret (det er også meget sjovere) og at der står henholdsvis fiske- og vegetarretter på bordet mindst en gang om ugen. Jeg laver lige gerne indisk, thailandsk, vietnamesisk, italiensk, græsk og arabisk mad, og jeg kan godt lide at lave 'tema-uger' og fordybe mig i et køkken i en periode. Her er mine bedste opskrifter! Hvis der ikke er angivet andet, er opskrifterne til 4/5 personer – MED tilbehør.
torsdag den 2. april 2015
Porretærte
En tærte er altid godt - her en klassisk porretærte. Den er fin som et vegetarisk måltid med en salat eller råkost til eller som en frokostret, og den duer også på madpakken dagen efter.
Mørdej:
125 gr. iskoldt smør
125 gr. fuldkornshvedemel
125 gr. hvedemel
1 tsk. salt
1 dl vand
Fyld:
500 gr. porrer i skiver
salt, peber
4 æg
3 dl mælk
1 dl fløde
50 gr. fintrevet ost
Start med mørdejen. Hvis du har en røremaskine, så brug den, det er hurtigt og nemt og du får ikke varmet smørret for meget med din håndvarme. Kom mel og salt i en skål, riv det iskolde smør ned i på den grove side af et rivejern. Ælt det lidt sammen, tilsæt vandet lidt efter lidt indtil dejen samler sig. Læg den på køl i mindst en time (eller lav den dagen før). Tag dejen ud af køleskabet, rul den ud, og beklæd en smurt tærteform med den - jeg brugte en, med løs bund, på 28 cm i diameter. Prik bunden grundigt med en gaffel, og sørg for ikke at trække for meget i dejen når den skal op på formens sider. Den trækker sig sammen når den bliver bagt, så hvis du hiver for meget, så krymper kanten helt ned - ret upraktisk når der skal fyld i. Lad overskydende dej hænge udenfor, det kan du skære af, når bunden er bagt. Bag den i 20 minutter i en 200 grader varm ovn, og skær den overskydende dej af kanterne med en skarp kniv.
Når bunden er bagt, skal fyldet i - bunden skal blive i formen. Fordel porreskiverne på bunden. Rør mælk, fløde og æg sammen i en skål, krydr med salt og peber, og hæld det over tærtefyldet. Drys fintrevet ost over, og sæt hele molevitten i ovnen i ca. 30 minutter, igen ved 200 grader. Hvis tærten lige kan hvile 10 minutter når den er kommet ud af ovnen, så får du det nemmere når du skal skære den. Pil den ud af formen hvis du kan (klart nemmest hvis formen har en løs bund), ellers server den i formen.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar