fredag den 27. februar 2015

Tærte med spinat og hytteost


Jeg synes ikke altid at jeg er megasnedig til at finde på nye spændende vegetarretter til vores ugentlige vegetardag - men her er en god gammel klassiker, nemlig en madtærte. Versionen her er med fuldkornshvede og hvede, det synes jeg giver en god fyldig kornsmag. Hvis du hader fuldkornsmel, så lav den af hvidt mel. Fyldet kan i princippet varieres i det uendelige. Denne version med hytteost er ret mættende, især hvis du serverer en salat til. Vi fik grønkålssalat med nødder og fløde til.

Mørdej:
125 gr. iskoldt smør
125 gr. fuldkornshvedemel
125 gr. hvedemel
1 tsk. salt
1 dl vand

Fyld:
700 gr. optøet, helbladet spinat
1/2 l hytteost
salt, peber, muskatnød
3 æg
3 dl mælk
50 gr. fintrevet ost

Start med mørdejen. Hvis du har en røremaskine, så brug den, det er hurtigt og nemt og du får ikke varmet smørret for meget med din håndvarme. Hvis ikke, så ælt den i en skål. Der blev trods alt også lavet mad dengang røremaskinen ikke var opfundet endnu.

Kom mel og salt i en skål, riv det iskolde smør ned i på den grove side af et rivejern. Ælt det lidt sammen, tilsæt vandet lidt efter lidt indtil dejen samler sig. Læg den på køl i mindst en time (eller lav den dagen før). Tag dejen ud af køleskabet, rul den ud, og beklæd en smurt tærteform med den - jeg brugte en, med løs bund, på 28 cm i diameter. Prik bunden grundigt med en gaffel, og sørg for ikke at trække for meget i dejen når den skal op på formens sider. Den trækker sig sammen når den bliver bagt, så hvis du hiver for meget, så krymper kanten helt ned - ret upraktisk når der skal fyld i. Lad overskydende dej hænge udenfor, det kan du skære af, når bunden er bagt. Bag den i 20 minutter i en 200 grader varm ovn, og skær den overskydende dej af kanterne med en skarp kniv.

Når bunden er bagt, skal fyldet i - bunden skal blive i formen. Knug den optøede spinat fri for vand, fordel den på bunden, og krydr med salt og peber og riv 1/3 frisk muskatnød ud over. Fordel hytteosten over. Rør mælk og æg sammen i en skål, krydr med salt og peber, og hæld det over tærtefyldet. Drys fintrevet ost over, og sæt hele molevitten i ovnen i ca 1/3 time, igen ved 200 grader. Hvis tærten lige kan hvile 10 minutter når den er kommet ud af ovnen, så får du det nemmere når du skal skære den. Pil den ud af formen hvis du kan (klart nemmest hvis formen har en løs bund), ellers server den i formen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar