fredag den 13. marts 2015

Burgerboller

 
Efter jeg fandt en god opskrift på burgerboller, som jeg har slebet til, så den passer mig, så har jeg ikke gidet købe dem færdige. Det er jo en blanding af pap og oppustet luft. Næ, de her, de SMAGER rent faktisk af noget (godt), og selvom de er luftige og lette så kan man kun sjældent spise mere en en burger, fordi bollen faktisk også mætter. Medmindre man er teenager, off course. Så spiser man tre :-). Arbejdsprocesserne er ikke tidskrævende, men hævningen er selvfølgelig. Til gengæld behøver du ikke stå og kigge på dem mens de hæver. Her er til ca 20 styks. De fryser fint - lad dem køle af, kom dem i fryseposer, og lad dem tø op på køkkenbordet inden du giver dem et dyt i en 200 grader varm ovn i 5 minutter. Ikke engang din kronjyske svigermor vil kunne smage forskel.
 
7 1/2 dl lunkent vand
40 gr. gær
1100 gr. hvedemel + mel til at ælte med
75 gr. sukker
20 gr. salt
100 gr. blødt smør
Sesam til drys
 
Opløs gæren i vandet, tilsæt sukker og salt, og kom melet i lidt efter lidt. Det kommer meget an på melet, hvor meget mel dejen kan absorbere. kom det bløde smør i dejen (jeg er sådan en der HVER gang jeg bager tænker 'åh, blødt smør? Så skal det jo ud af køleskabet..', hvis du også er sådan en, så kan man mikroe det i 1/2 minut på optøningsprogrammet, så bliver det fint blødt. Det må endelig ikke være smeltet). Ælt til dejen næsten slipper kanterne - minimum 5 minutter. Dejen ER meget blød, men den skal ikke være så våd, at du ikke kan forme den. Så må du langsomt køre lidt mere mel i. Lad dejen hvile tildækket i 1 time.
 
Pudr lidt mel ud over dejen, og vrid en efter en 20 klumper af, som du former til en bolle (det gør man ved at folde/stoppe enderne op i bollen, indtil man ikke kan mere). Tryk bollen ned i sesamfrø, og sæt den på en bageplade. Der kan max være 8 på en plade To rækker a 3 boller og 2 i midten). Lad dem hæve i en halv time, og tryk dem så flade med en FLAD  håndflade (der skal ikke være aftryk af klør fem i), så de får den størrelse, du synes en burgerbolle skal have. Lad dem hæve 1 time, og smid dem så ind i en varm ovn - 220 grader i mellem 10-14 minutter, til de er fint gyldne.
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar