fredag den 20. marts 2015

Bagt laks med fennikel & hollandaise

Laks smager virkelig godt, hvis det kun lige akkurat er færdigtilberedt - faktisk foretrækker jeg personligt, at laksen stadig er rå i midten. Til gengæld er det lige som at tygge i en spånplade hvis fisken får for meget. En spånplade, der smager af laks. Jeg serverede ris, broccoli og en variant af fennikelsalaten (med æble, uden ost og med pecannødder) og hollandaise til. Hollandaise er en fantastisk sauce til fisk (og asparges).

700 gr. hel lakseside
2 spsk. hel fennikel
1 tsk. flagesalt
peber, 1/2 dl vand

Hollandaise:
150 gr. smør
3 æggeblommer
1/2 dl vand
2-3 spsk. citronsaft
salt, peber

Knus den hele fenikkel til et groft pulver og strø det sammen med salt ud over laksen. Kør en tur med peberkværnen hen over fisken, og hæld lidt vand i bunden af fadet. Sæt det ind i en 200 grader varm ovn i ca. 15 minutter - tjek med en spids kniv på det tykkeste sted om fisken er færdig. Den skal lige AKKURAT være færdig, så får den en fantastisk smeltende konsistens.

Hollandaisen laves efter samme princip som bernaisesauce:  Start med at smelte smørret. Smelt det over lav varme, så behøver du nemlig ikke at køle det så meget ned bagefter. Når smørret er lidt varmere end din lillefinger, så er det klar. Brug en tykbundet gryde (hvis det er den samme gryde som du har smeltet smørret i, så tjek lige at bunden ikke er brændende varm før du kommer æggeblommerne i), kom æggeblommer og vand i. Sæt gryden over på medium varme, og pisk. Tilsæt smørret i en tynd, tynd stråle mens du pisker i vildskab. Ikke noget med at stoppe nu (heller ikke selvom huset brænder). Pisk indtil saucen er homogen, skummende og cremet. Mærk hele tiden med en finger ned mod bunden af gryden hvor varm den er, så du ikke risikerer at den begynder at få for meget - eller at koge. Det er muligt at du kan tilsætte mere vand - hvis du synes den er for tyk, så kom lidt mere i. Vandet skal have stuetemperatur.

Smag til med salt, peber og citron. Spis med det samme - så er der ikke et øje tørt!

Tip:
Du kan nemt skalere opskriften - per person skal du beregne 50 gr smør og en æggeblomme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar