onsdag den 4. marts 2015

Profiteroles med chokoladesauce


Profiteroles er endnu en glemt dessert. Desværre, for det har den slet ikke fortjent. Profiteroles er små vandbakkelser fyldt med vaniljecreme, flødeskum (eller som her: vaniljeflødeskum) og serveret med en lun chokoladesauce. Et værre svineri at spise, faktisk. opskriften på vandbakkelse er den samme som til moccaeclair og waleskringle, men med en justering af bagetemperaturen.

Vandbakkelsesdej: 1 1/2 dl vand
1 dl mælk
100 gr. smør
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
150 gr. hvedemel
5 æg

Fyld:
1/4 liter piskefløde
 6 spsk. rørsukker
1/2 stang vanilie

Chokoladesauce:
2 dl piskefløde
1 dl chokoladepallets (f.eks. callebaut) eller anden god mørk chokolade

Nå. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Kom vand, mælk, smør, salt og sukker i en ret stor gryde. Når det koger, tilsættes melet og der piskes voldsomt. Det bliver meget tungt og sætter sig i piskeriset, men det gør ikke noget. Fortsæt med at piske ca. 2 minutter og tag så gryden af varmen. Lad dejen køle en smule af, så æggene ikke koalgulerer. Tilsæt nu et æg ad gangen mens du pisker. Det kan faktisk være nemmere at bruge en ske til at røre det sammen i. Så snart du har rørt dejen glat, kommer du det næste æg i. Når dejen er rørt glat sidste gang, så fylder du den i en sprøjtepose og sprøjter valnødde store vandbakkelser ud. Der skal være GOD afstand mellem dem - du kan regne med at de fluffer 100 % op i bredden og højden.

Når ovnen er varm sættes de ind i 5 minutter, så skrues der ned til 170 grader i 15 minutter, sluk nu ovnen og lad dem stå i ovnen i 5 minutter. Tag dem ud og køl af.  Når du bager vandbakkelser må du IKKE åbne ovndøren, for så hæver de ikke op og bliver i stedet til små semibastante knolde. Har jeg hørt.

Piske flødeskummet med sukker - hold 1 spsk af sukkeret tilbage, og brug det til at 'skille' vaniljekornene ad med, når du skraber dem ud af stangen. Det skal være et ret stift flødeskum.

Når vandbakkelserne er blevet kolde (ellers smelter flødeskummet) så fyldes de med vaniljeflødeskum - du kan enten skære et snit i dem, og så fylde dem. Det er nemmest med en sprøjtepose (eller en frysepose, du har klippet hjørnet af). Du kan også prikke hul i dem med en tynd tyl og så fylde dem med sprøjteposen.
Varm piskefløden op til kogepunktet, tag gryden af varmen og tilsæt chokoladen. Lad den smelte, og pisk det hele til en fin blank chokoladesauce. Køl den af, så den er lunken - hvis den er for varm, så smelter flødeskummet i profiteroles'ne og så bliver det noget snask. Noget velsmagende, men knapt så kønt snask. Velbekommen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar