mandag den 23. marts 2015

Croissanter


Ahr, ingen grund til at lyve. Det ER besværligt at lave croissanter. Som i, det er en lang proces. Dejen skal hvile på køl ad flere omgange, og det tager tid. Hvis man begynder om morgenen, så kan man have færdige croissanter om eftermiddagen. Eller man kan fryse dem ned, tø den om i køleskabet overnight og så bage dem. Første gang jeg prøvede at lave butterdej selv, så blev jeg næsten grænsepsykotisk. Det var sådan noget med 'skær smørret i tynde stykker og fordel det hen over dejen og rul. Dømt til at gå galt. Alt var smurt ind i smør, og der var store huller i dejen. Så prøvede jeg en gang til, og så var butterdej bare dømt ude. Det er det gode ved mig, jeg er virkelig vedholdende på den måde. Nå, men 20 år senere var jeg til et bagekursus, og der gik det bare så fint. Siden har jeg bagt det ind i mellem, for det SMAGER virkelig godt. Af smør, og ikke af rullemargarine som de der rædsler man kan købe i Danmark. Hvis du kan lide croissanter og hvis du kan lide at bage, så kast dig ud i det.

22 styk

2 1/2 dl vand
2 1/2 dl mælk
2 æg
100 gr. sukker
25 gr. salt
50 gr. gær
1 kg mel
1/2 kg. smør

Rør gæren ud i vand, mælk, æg, sukker og salt,og tilsæt melet. Rør og ælt dejen godt sammen til den er smidig og glat. Læg den i køleskabet i en halv time.

Tag smørret ud af køleskabet når den halv time er gået, og bank det ud til ca 20 x 20 cm - brug to stykker bagepapir eller lignende. Tag dejen ud, og tryk den (igen mens den ligger på et meldryssety bagepapir) ud til en firkant på 30 x 30 cm. Læg smørfirkanten i midten af dejfirkanten og fold kanterne ind over, så smørret er HELT dækket. Tryk forsigtigt dejen ud til ca 30 x 30 cm igen med hænderne. Sæt dejen på køl i en halv time.

Tag nu dejen ud, og rul den ud til et rektangel, den skal være ca. 1 cm høj. Fold fra kanten 1/4 ind til midten fra højre og venstre, og fold den til sidst sammen - nu har du fire lag løst oven på hinanden. Kom dejen på køl i en halv time igen. Gentag: Tag nu dejen ud, og rul den ud til et rektangel, den skal være ca. 1 cm høj. Fold fra kanten 1/4 ind til midten fra højre og venstre, og fold den til sidst sammen. Kom dejen på køl i en halv time.

Tag dejen ud, og rul den til et rektangel på ca 4-5 mm tykkelse (omkringt 60 x 30 cm). Del dejen på langs i midten, og skær den ud i trekanter. Rul croissanterne sammen. Det bliver pænest, hvis du tager snipperne i den lange ende og bøjer dem 1 cm ind, og så ruller. Læg dem med sammenføjningne ned ad, og lad dem hæve i ca 2 timer. Det er MEGET vigtigt at de får lov til at hæve nok i anden omgang, ellers smider de smørret og bliver til små knoldede tingester. Som kun fugle kan lide. Jeg HAR prøvet.

Pensl dem med æg, og bag dem ca 15 minutter i en 200 grader forvarmet ovn. Køl af og spis - og dø lidt. De smager fint de næste 2-3 dage hvis du varmer dem i ovnen (5 minutter ved 200 grader). Du kan også fryse dem bagte, og bare varme dem i ovnen når de er tøet op.

Tip: Hvis du vil fryse dem rå, så tilsæt 20 gr. gær mere når du laver dejen.

Tiptip: Kom mørk chokolade inden i croissanten når du ruller den - violá, så har du en chokoladecroissant. Det er heller ikke dårligt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar