fredag den 13. marts 2015

Pulled pork

Ahr, det der med at få fotograferet maden inden den er nedsvælget, det kan godt være ret svært. Det var f.eks. det der skete med det pulled pork jeg serverede for nylig. Ikke at det er særlig pænt i virkeligheden. En samling af kødtrævler. I det hele taget er det en ret, som jeg skulle spise et par gange før jeg kunne se meningen med den. I kølvandet på at brødrene Price lavede en langtidsrøget (nærmest) nakkefilet som man river i stykker med to gafler for en 5-6 år siden og dermed introducerede 'pulled pork' for det ganske danske land, svømmede blogland over med begejstrede opskrifter på smørmørt kød osv. Jeg løb ud i køkkenet, og efter en 8 timers tilberedning tænkte jeg 'nå?'. Det var mest det der smørmørt, jeg havde meget høje forventninger til.

Pulled pork er ikke hurtig mad, tvært i mod, det skal stege en 7-8-9 timer i ovnen (det kan med fordel gøres om natten, hvis du altså kan operere med at stå op om morgenen og så lugter hele huset af barbecue. Det er lidt surrealistisk...).

Pulled pork serveres med coleslaw (kål og gulerødder i youghurtdressing) og med burgerboller. Det kan virkelig betale sig at bage sine egne her (men tænk på, at ovnen er optaget af kødet i lang tid).

1 nakkefilet på 2 kg. (gerne sådan en, der er løbet rundt på en mark og har rodet i jorden først)
2 dl. Heinz ketchup
2 spsk. soya
2 spsk. sesamolie
2 spsk. sirup
2 spsk. æblecidereddike
2 tsk. røget paprika

Trim din nakkefilet for det værste fedt og for sener. Du behøver ikke flå alt fedtet af, på grund af den lange tilberedningstid forsvinder det meste. Rør marinaden sammen og hvis du har tid, så kom det hele i en pose, kom kødet ned i, bind knude og fordel marinaden på hele overfladen, og lad det overnatte i køleskabet. Hvis du ikke har tid, så smæk kødet direkte i ovnen dækket af sølvpapir ved 110 grader i mindst 7 timer. Tjek temperaturen efter 7 timer, den skal være 85 i midten. Hvis den ikke er det, gå giv den en time mere. Du kan også skrue temperaturen op til 200 og give den et ordentligt dyt uden alufolie. Tag kødet ud af ovnen, hæld al marinaden/vædsken over i en gryde med stor overflade og lad kødet køle til en håndterbar temperatur. Så er det fat med to gafler og nu skal du flå/rive kødet fra  hinanden i lange strimler. Det er hårdt arbejde. Hvis du har et par aggresioner du gerne vil ud med, så er det nu du har chancen for et win-win.

Kog marinaden ind - den skal reduceres til ca 1/3 eller 1/4, og du skal ikke gå alt for langt væk fra gryden til sidst. Marinaden bruges til kødet, så det skal være koncentreret velsmag og en relativt tyk konsistens. Smag det til med salt og peber og evt. noget eddike. Grunden til at jeg ikke kommer salt i før til sidst (bortset fra soyaen) er, at barbecuesaucen ellers risikerer at blive alt for salt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar