torsdag den 19. november 2015

Koldthævede manitobaboller med malt og honning


En variant af et gammelt tema - koldthævet dej med surdej, malt, honning og manitobahvede. Bollerne får en fin diskret malt-tone og en smule sødme fra honningen. De er gode til morgenmad og til madpakken. Hvis du ikke har manitobahvede, så brug almindelig hvede. Nu er der surdej i de fleste af mine opskrifter, men hvis du ikke lige er til det - eller ikke har det, så udelad det bare. Måske skal du tilsætte lidt ekstra væske for at få det til at gå op med melmængden (og lidt gær, hvis der ikke er angivet gær i opskriften).

1/2 liter vand
20 gr. salt
10 gr. gær
1 dl surdej
25 gr. maltmel
1 spsk. fast honning
200 gr. fuldkornshvedemel
450 gr. manitobahvedemel
Bland vand og gær, sørg for at gæren er opløst ordentligt, tilsæt surdej, salt, honning og maltmel. Tilsæt alt fuldkornshvedemelet og det meste af hvedemelet, hold lidt tilbage. Så snart dejen er rørt sammen - dvs. at det ikke støver når du skruer op for hastigheden - så skru op til max og bliv i nærheden. Det kommer an på hvor meget melet suger, hvor tynd din surdej er osv. hvor hurtigt det går, men du skal blive ved, indtil dejen slipper kanterne på skålen og er samlet i en slags (våd) kugle. Den bliver blank og klumper sig sammen om dejkrogen eller kagevingen. Det tager alt fra 5-10 minutter. Smør en stor skål hvor der er plads til at dejen hæver med olie, og vip dejen over i. Film skålen og sæt den på køl til næste morgen.

Tænd ovnen på 250 grader, sæt din bagesten i eller en bageplade, hvis du ikke har en bagesten og tag dejen ud af køleskabet. Når ovnen er brandvarm - mindst 20 minutter, helst 30 minutter tager det, så hælder du dejen ud på et bord, drysset med et tykt lag mel og lidt polenta oven på. Lad den flyde ud, og drys så mel og polenta ovenpå den. Skær nu stykker ud, enten med en skarp kniv eller med en dejskraber (de der store flade plasticstykker). Du skal håndtere dejen så lidt så muligt, undgå at trække og hive i den. Formen må gerne være rustik. Efterhånden som du får stykkerne skåret af, så lemp dem over på den brandvarme bagesten. Giv dem 15 minutter (andet hold måske kun 12).
Lad dem køle af i et par minutter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar