Jeg elsker at lave mad. Og spise det. Det er vigtigt for mig at spise varieret (det er også meget sjovere) og at der står henholdsvis fiske- og vegetarretter på bordet mindst en gang om ugen. Jeg laver lige gerne indisk, thailandsk, vietnamesisk, italiensk, græsk og arabisk mad, og jeg kan godt lide at lave 'tema-uger' og fordybe mig i et køkken i en periode. Her er mine bedste opskrifter! Hvis der ikke er angivet andet, er opskrifterne til 4/5 personer – MED tilbehør.
tirsdag den 3. februar 2015
Mormor-kylling med riiiiigelig sovs, franske ærter og agurkesalat
Et hit her i familien er gammeldaws helstegt kylling med en ordentlig skudefuld flødesovs, små kartofler og agurkesalat. Det er rigtig fint om sommeren, men kan spises hele året rundt. Normalt er jeg ikke ligefrem fortaler for at reducere fedtprocenten i noget som helst - med mindre det ikke gør en forskel for smagen, og det synes jeg ikke at det gør her. I starten brugte jeg piskefløde, men jeg synes det bliver lige så godt med fløde 18 %. Og så er det nu du skal hive sovsekuløren frem, for sovsen skal altså være pænt lysebrunt. Øjnene spise med, og det duer ikke med beige sovs. Den var heller aldrig gået hos mormor, vel.
Udover at det smager fantastisk, så bliver der også rester, så du kan lave en gang tarteletter næste dag...
1 hel kylling (f.eks. fra www.hopballe.dk)
1 bundt kruspersille
salt og peber
Olie og smør til stegning
1/2 liter fløde 18 %
1/2 liter kyllingeboullion
2-3 spsk. hvid balsamico
2-3 spsk. citronsaft
sovsekulør
maizena til at jævne med
Franske ærter:
ca. 100 gr. frosne perleløg
200 gr. frosne ærter
2 spsk. æblecidereddike
1 tsk. honning med top
salt, peber, smør
1 portion syltede agurker
Små nykogte kartofler
Rens kyllingen og skyld den grundigt indvendigt, så der ikke sidder blodrester eller andet fælt tilbage i den. Masser salt og peber ind i den, udvendigt og indvendigt, og kom et helt bundt skyllet persille ind i bugen på den. Varm fedtstoffet op så det er godt varmt, og steg fuglen hele vejen rundt så den får en pæn farve. Pas på når du vender den, at skindet ikke går (for meget) i stykker. Læg den nu en gryde hvor den akkurat kan ligge fladt ned på ryggen, og kom boulion og fløde ned til den. Lad det komme i kog, og tilsæt hvid balsamico, citronsaft og et passende skvæt sovsekulør. Den skal være lysebrun, ikke sort. Læg låg på og steg den i 1/2 time. Vend den, så brystet ligger nederst, og giv den yderligere 20-25 minutter (det kommer lidt an på, hvor meget vædsken står op om fuglen, dvs. hvor meget varme brystet allerede har fået). Tricket er at den skal være gennemstegt, ellers er den sej, men ikke stegt for meget, for så bliver den tør. Tag kyllingen op og hold den varm.
Pisk sovsen igennem og jævn den med et par spsk. maizena udrørt i koldt vand. Sovsen skal kunne hænge ordentligt ved kartoflerne. Smag den til. Mangler der salt, citron, hvis balsamico?
Server med en ordentlig dynge små (nye) kartofler til. (Vi spiser mindst et kilo). Jeg serverede også franske ærter til - frosne perleløg steges i smør med salt og peber til de er klare og fine, så tilsættes 2 spsk. æbleciddereddike, som koges helt væk, og derefter en tsk. honning med top på. Pas på at løgene ikke brænder på, de skal bare glacere i honningen. Lige inden servering koger du 200 gr. ærter op i koldt vand med lidt salt, og vender dem straks ned i løgene. Det er meget dejligt.
Man kan også gå all in og servere mormorsalat til.
Hvis man synes, så kan man også servere rabarberkompot til, men det synes jeg personligt er for mærkeligt. Jeg vil hellere have det bagefter som dessert, jeg synes ikke det passer til med noget så sødt.
Etiketter:
aftensmad,
kylling,
mormor,
venlig mad
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar