fredag den 23. januar 2015

Kylling satey


I en ideel verden er kylling satey små kyllingespyd der bliver grillet over trækul. Eller en grill. Nu er der bare det, at min multitaskingevne stopper når jeg på en gang skal lave mad, dække bord, smøre madpakker, konflikthåndtere små eftermiddagsulve (jeg er 'Ulvehviskeren' nogle gange om eftermiddagen) OG rende ind og ud og passe en grill. Så vi får ikke særlig tit grillmad. Da jeg skulle lave kylling satey var der også noget med antallet og grillspyd kontra antallet af kyllingestykker der gík galt, så det endte med at de marinerede kyllingestykker blev grillet i ovnen. Uanset, så er det super velsmagende, så må du selv ligge og rode med om du vil lave dem 'rigtigt' med fine små træpinde og trækulsgrill eller du vil lave børnefamilieshortcuttet og smide hele molevitten i ovnen. Bortset fra jordnøddesaucen, selvfølgelig...

Her er rigeligt til seks personer - især hvis du serverer risnudelsalat til.

Kylling:
750 gr. kyllingeinderfilet (prøv evt. dem fra www.hopballe.dk
                                     (http://www.hopballe.dk/index.php?id=56&cat=1&showcur=73)
5 spsk. sesamolie
1 rød chili
8 spsk. fishsauce
6 spsk. soya
5 spsk. hoisinsauce
3 lime (saft af 3 lime, skræl af 1)

Jordnøddesauce:
4 skalotteløg
1 fed hvidløg
2 stilke citrongræs
1 chili
3 spsk. sesamolie
100 gr. peanutbutter
2 dl kokosmælk
2 spsk. soya
2 spsk. fishsauce
2 spsk. revet ingefær
2 spsk. rørsukker
2 spsk. hvid balsamico
1 lime (saften)

Til marinaden skal du hakke chilien fint, rive skrællen af en lime og presse saften af dem alle tre. Bland alle ingredienser godt sammen, og læg kyllingestykkerne ned i i ca. 3 timer (de skal marinere på køl).

Til jordnøddesaucen skal du hakke skalotteløg, hvidløg, chili og det hvide af citrongræsset fint (særligt citrongræsset skal hakkes fint). Steg det i sesamolie til det er gyldent, og tilsæt peanutbutter, kokosmælk, soya, fishsauce, ingefær og rørsukker samt saften af en limefrugt. Lad det koge i en halv time - vær over det, for det kan nemt brænde på. Hæld marinaden fra kyllingerne ned i og lad det koge op. Jag en stavblender i det, blend til ønsket finhed og smag til. Det skal smage cremet-lidt stærkt-syrligt og med en fin balance af salt og sukker. Tilsæt evt. mere lime, hvid balsamico eller sukker. Konsistensen kan du justere med vand eller mere kokosmælk, hvis det er for tykt.

Varm ovnen op til 300 grader på grill. Læg kyllingestykkerne på en bageplade så de ikke rør ved hinanden, og giv dem 10 minutter under den brandvarme grill. Tag dem ud, og tjek på det tykkeste stykke kylling om det er gennem'bagt'.

Hvis du bruger ovenstående tilberedningsmetode, så bliver kyllingen smørmør, blød og lækker. Jordnøddesaucen har en rigtig fin balance, og der er rigeligt af den. Hvis du får rester kan du enten spise det næste dag, eller du kan spæde jordnøddesaucen op med vand, vupti, så har du en mættende asiatisk jordnøddesuppe.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar