onsdag den 7. januar 2015

Rugbrød

 
Jeg har bagt rugbrød i mange år efterhånden - jeg synes det blev så besværligt at købe det - enten var det spist op eller også var det dårligt når man skulle bruge det. Det er ikke spor besværligt at bage rugbrød - det passer stort set sig selv.

1. dag surdej:
150 gr. hvedemel
1 1/2 spsk. salt
1 spsk. honning
2 spsk. maltsirup (kan udelades, det giver en appetitlig farve til det færdige brød)
1 dl youghurt (brug hvad du nu har, bare der ikke er for store frugtstykker i)
2 dl vand
surdejen fra sidst (minus 1 spsk. til kernerne)

1. dag - kerner:
1. spsk surdej fra sidst
250 gr. knækkede hvedekerner
250 gr. knækkede rugkerner
7 1/2 dl vand

2. dag:
500 gr. rugmel
2 dl. kerner (hørfrø, solsikke, græskar, trekornsblanding - vælg det du foretrækker)
2 dl vand
10 gr. gær
1 dl. hasselnøddere

1. dag:
Rør ingredienserne til surdejen sammen, film det og lad det stå til næste dag. Hvis du ikke har youghurt eller lignende surmælksprodukt, så udelad det, og kom i stedet ca 3. dl vand i.

Læg kernerne i blød i vandet, rør 1 spsk. 'gammel' surdej ud i blandingen. Film det og lad det stå til næste dag.

2. dag:
Opløs gæren i vandet og bland hele molevitten sammen - kernerne, surdejen og ingredienserne til rugbrødet. Det gøres nemmest og mindst snasket i en røremaskine hvor det røres knapt 5-6 minutter, men man kan også sagtens røre det sammen i en stor skål. Tag en portion fra til næste bagning (svarende til ca 2 dl), og fyld resten i forme. Jeg bruger en form på 2 1/2 liter og en lille form på 1 1/2 liter. Prik brødene med en strikkepind eller en stegegaffel hele vejen igennem, så sikrer du at skorpen ikke stikker af fra brødet når det bliver bagt. Nu skal brødene hæve tildækket af et viskestykke til det er hævet tydeligt op, typisk tager det ca. 3 timer (en varm sommerdag kan det godt tage 1 1/2 eller 2 timer). Hvis du synes kan du drysse brødene med birkes, sesam, grove havregryn eller lignende.

Brødene sættes i en kold ovn i 1 1/2 time ved 180 grader (ikke varmluft). Når de er bagte, tages de ud og vendes ud af formen. Afkøles på rist med et viskestykke over. De skal være HELT kolde før du kommer dem i en plasticpose.

Tip
Hvis du kan lide krydderier, så kan du også krydre dit brød. Prøv f.eks.:
1 spsk. hel fennikel
1 spsk. hel anis
2 tsk. hel koriander (kværnet)
1 tsk. hel allehånde (kværnet)
Hvis man kan lide kommen, kan man også komme 1/2 spsk. af det i, men det går ikke så godt sammen med anis.

Hvis du ikke kan lide nødder, så udelad dem.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar