Jeg elsker at lave mad. Og spise det. Det er vigtigt for mig at spise varieret (det er også meget sjovere) og at der står henholdsvis fiske- og vegetarretter på bordet mindst en gang om ugen. Jeg laver lige gerne indisk, thailandsk, vietnamesisk, italiensk, græsk og arabisk mad, og jeg kan godt lide at lave 'tema-uger' og fordybe mig i et køkken i en periode. Her er mine bedste opskrifter! Hvis der ikke er angivet andet, er opskrifterne til 4/5 personer – MED tilbehør.
mandag den 19. januar 2015
Æblesmør
Vi har et lillebitte æbletræ med en stor dødsdrift. Det prøver troligt hvert år at tage livet af sig med at få VILDT mange æbler. Selvom vi grønthøster dem og alt muligt så ender vi med en bunke æbler sidst i august, først i september. De smager vidunderligt, men de er ikke så holdbare, så hvert år - sit æble-projekt. Første år lavede jeg æblesmør - det er en slags æblemos, indkogt med sukker og kryderier. Smager godt på brød, på ost, på vafler, til pandekager, til ost...
3 kg æbler
2 dl æblemost
1 kg muscovadosukker (eller rørsukker)
2 dl æblecidereddike
1 tsk salt
2 spsk stødt kanel
5 hele stjerneanis
2 tomme vaniliestænger
1 spsk hel allehånde
1/2 spsk hele nelliker
1 spsk hel kardemomme
Skær eventuelle pletter fr aæblerne, men du skal hverken skrælle dem eller tage kernehuset ud. Skær dem i stykker og kom dem i en gryde med æblemost. Lad det koge til det splatter helt ud, og passer det gennem en sigte. Kom den færdige mos ned i en gryde, og tilsæt salt, sukker og æblecidereddike. Kom de hele krydderier i et kaffefilter - husk at give kardemommerne et gok så de åbner sig. Sænt filteret ned i mosen og kog hele molevitten i ca 2 timer. Rør jævnligt. Test konsistensen efter 2 timer ved at tage en skefuld mos op på en tallerken og køre en finger igennem - hvis den ikke flyder sammen igen, så er den fin. Hæld på skoldede glas og opbevar på køl når det er kølet af. Her er en kæmpeportion - du kan bare skalere ned, hvis du ikke har så mange æbler. Jeg frøs en del af portionen ned i små bøtter for at slipper for konserveringsmiddel - du kan også skylle glassene i atamon og tilsætte atamon til den færdige mos (se dosering på flasken) hvis du vil være helt sikker.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar