torsdag den 29. januar 2015

Blomkålsgratin


Jeg kan ret godt lide mad, og jeg elsker for det meste at gå i køkkenet. Min absolutte livret i hele verden er blomkålsgratin. Det har det altid været. Uanset hvor avanceret mad jeg ellers har lavet, og hvor godt jeg kan lide store bøffer med bernaisesauce. Vi får det med jævne mellemrum - det er en fin vegetaraftensmad. Hvis du laver rasp af dine gamle trætte brødender (og det kan ikke anbefales nok - du får løftet de retter, hvor du bruger rasp helt utroligt, når man sammenligner med almindelig kedelig industrirasp), så er det her at du skal bruge den.

Opskriften er til 4 personer

2 store blomkål
25 gr. smør
1/2 dl hvedemel (ca)
1/2 liter mælk + boullionterning
1/2 revet muskatnød
4 æg delt i hvider og blommer
3 store håndfulde rasp

Riiiigeligt koldt smør.

Del blomkålene i buketter og  kog dem i rigeligt letsaltet vand i ca 15 minutter, så de er møre, men ikke splattede. Læg dem i et passende ovnfast fad. Mens blomkålen koger, laver du en opbagt sauce: Smelt smørret, pisk så meget mel i at det opsuger al det smeltede smør, kom mælk i lidt ad gangen, og pisk alt hvad du kan, så der ikke kommer klumper. Du skal ende med en ret tyk opbagt sauce, så det er ikke sikkert at du skal bruge al mælken. Tilsæt boullionterning og 1/2 revet muskatnød, og tag gryden af varmen, lad den køle i et par minutter. Pisk nu æggeblommerne i, og vend dereefter de stiftpiskede æggehvider i. Når du pisker æggehvider, så ikke noget med at vende skålen på hovedet og andet pjat, du skal piske til der dannes bløde toppe, dvs. når du trækker piskeriset op, så skal æggehviderne hænge fra piskeriset som et 'papegøjenæb'. Så er de perfekte. Fordel gratinmassen over blomkålen, drys med rasp og læg eventuelt tynde smørklatter over. Bages ca. 45 minutter ved 200 grader (kold ovn). Spises med tynde skiver at koldt smør til og salt og peber.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar